IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Големите също плачат

Как кризата засегна едни най-големите строителни проекти в Европа и Близкия изток?

12:45 | 19.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Големите също плачат

Дубайската инвестиционна компания Emaar Properties може да отложи планове за изграждане на 13 кули, част от проекта, който включва строителството на най-високата сграда в света Бурж Дубай, след като редица инвеститори са прехвърлили своите първоначални вноски към други проекти.

Компанията, която реализира проекта на обща стойност 20 млрд. долара, позволи на купувачите от началото на годината да прехвърлят първоначалните вноски, които вече са направени, към други проекти, съобщава The National.

„След началото на кризата никой не искаше да плаща вече вноските си – абсолютно никой“, казва Томи Моктари, консултант "Продажби" в брокерската компания Smith and Ken.

Кулата Бурж Дубай се очаква да отвори врати в началото на декември, след като нейното завършване бе отложено с три месеца. Най-високата кула е знаковата сграда в проект с площ от 202 хектара (2,02 млн. кв. м), който се превърна в една от най-големите строителни площадки в света, пише изданието.

Проектите в рамките на по-големия Downtown Burj Dubai се намират на различен етап от своето развитие. Около 90% от инвеститорите в тях обаче са оттеглили депозитите си или са ги прехвърлили в други проекти, които са в по-напреднала фаза.

Изданието цитира инвеститор, който е придобил дял в един от проектите чрез заплащането на първоначална вноска. Той не е успял да продаде дела си, тъй като за него използвал ипотечен заем. След като станало ясно, че Emaar ще отложи проекта, банката кредитор заплашила инвеститора със съд. Компанията му предложила да прехвърли вноската си към друг от нейните проекти, който обаче бил значително по-скъп и инвеститорът трябвало да плаща още.

Emaar отчете загуба от 1,3 млрд. дирхама (354 млн. долара) за периода от април до юни, след като беше принудена да отпише 1,73 млрд. дирхама от подразделението си за жилища в САЩ.

За разлика от забавения и ограничения по мащаб проект, който включва най-високата кула в света, плановете за изграждането на най-високия небостъргач в Европа бяха изцяло спрени. Още преди година бе съобщено, че проектът за изграждането на „Кула Русия“, която бе проектирана като най-високата кула в Европа, е бил спрян поради липса на финансиране. Тази година пък бе обявено, че проектът въобще няма да се състои, а вместо него на терена с площ 2,4 хектара ще бъде изграден паркинг за 3000 автомобила.

Проектът бе на британския архитект Норман Фостър – автор на мащабен ваканционен проект и на българското Черноморие, за който също бе съобщено, че е бил спрян.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:06 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още