IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Спадът в цените на жилищата удря спирачки в Испания

Цените на жилищата в страната се понижават със 7,8% на годишна база през третото тримесечие след рекордния спад от 8,2% през второто

17:33 | 16.10.09 г.
Спадът в цените на жилищата удря спирачки в Испания

Темповете на понижение на цените на жилищата в Испания дават признаци на стабилизация през третото тримесечие след рекордния спад през второто, въпреки че според анализатори цените ще продължат да падат още известно време.

Цените на жилищата в страната се понижават със 7,8% на годишна база през третото тримесечие след рекордния спад от 8,2% през второто, сочат данните на жилищното министерство на страната, цитирани от Ройтерс.

Цените са с 0,9% по-ниски спрямо второто тримесечие, когато бе отбелязано намаление от 1,9% спрямо периода януари-март.

„Този годишен спад беше изненада, защото очаквахме цените да започнат да падат с двуцифрен темп, преди да приключи корекцията“, отбелязват от компанията за финансови консултации и анализи AFI Felix Lores.

Имотите в Испания започнаха да губят от стойността си през втората половина на 2008 г., след като глобалната финансова криза парализира ипотечното кредитиране и разкри пренасищане на пазара с близо един милион непродадени нови жилища.

Анкета на Ройтерс сред испански и чужди икономисти сочи, че очакванията са цените да паднат средно с 32% спрямо пика си от 2007 г.

С 288% са поскъпнали имотите в страната по време на бума, изчислиха по-рано тази седмица от една от най-големите банки в страната, BBVA.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:33 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още