IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Брокери на имоти и строители в САЩ си търсят втора работа

Спадът на приходите в някога процъфтяващия бизнес с имоти кара мнозина да си търсят допълнителни доходи или направо да се пренасочат

10:37 | 16.10.09 г.
Брокери на имоти и строители в САЩ си търсят втора работа

Продължителният спад на жилищния пазар в САЩ остави някога преуспяващите брокери на имоти да си търсят днес допълнителни източници на доходи или да сменят професията си, пише Wall Street Journal.

Брокерите на имоти разчитат на комисионите при сделки за основната част от приходите си. Приходите им обаче намаляват, след като продажбите на съществуващи жилища се понижиха с 13,3% до 4,9 млн. миналата година от 7,1 млн. през 2005 г., когато е последният пазарен пик.

От щатската асоциация на брокерите на имоти (NAR) казват, че медианният доход на брокерите на имоти е паднал до 36 700 долара миналата година от върха си при 49 300 долара през 2004 г. Членовете на асоциацията са намалели до 1,14 млн. през септември от 1,35 млн. през септември 2006 г.

Анди Райзинджър е пример за кризата в сектора. След осем години опит в сектора, 36-годишният Райзинджър е съкратен през януари миналата година от офис на агенцията Coldwell Banker във Флорида. След като не успява да си намери работа в сектора, се пренасочва и става заместник-шериф. Възнаграждението му пада до 35 хил. долара годишно от 75 хил. в Coldwell Banker. Той обаче е доволен от смяната, защото сега има здравна застраховка и пенсия, каквито преди не е имал, пък и си спестява разходи като такси за лиценз за брокер и застраховка.

Брокерите във Флорида, където бурята на пазара на имоти се разрази особено силно, са сред най-засегнатите. Членовете на асоциацията на брокерите на имоти във Флорида са намалели с 29% от 2006 г.

Ейлин Маквей, собственик на агенцията Re/Max Coastal Real Estate във Флорида, казва, че има 19 независими агенти спрямо 37 преди две години. Маквей обяснява, че някои са напуснали и са избрали други професии заради спада на продажбите. Сред останалите някои работят и на друго място в търговията на дребно или в строителния сектор, за да увеличат доходите си.

Брокерите традиционно се занимават с оценки и застраховки през бавните месеци, но този път забавянето продължава твърде дълго и много от свързаните сектори също са засегнати от спада на продажбите, което кара много брокери да се замислят за други варианти, обяснява говорителят на NAR Уотър Молъни.

Строителите също са принудени да си търсят допълнителни приходи. От Националната асоциация на жилищните строители очакват 572 хил. единици начално жилищно строителство за 2009 г., значителен спад спрямо 1,8 млн. през 2006 г.

Марк Камински, собственик на компания за строителство на жилища по поръчка в Невада, усеща влиянието на кризата. Приходите му намаляват с най-малко 80% спрямо три години по-рано, казва той. Затова приема да извършва и ремонти и всякакви довършителни проекти, освен строителството на нови жилища.

От агенциите за подбор на персонал са на мнение, че заетите в сектора на имотите имат умения, които лесно могат да се пренесат в други сектори. Например тези с опит в придобиването или строителството може да се замислят за възобновяемите енергийни източници, обяснява Деб Барнабел, управляващ директор за САЩ на Russell Reynolds Associates. Хора с финансови познания като ипотечни брокери или посредници при кандидатстване за кредит, се насочват към Федералната корпорация за депозитно застраховане (FDIC) и други държавни агенции, казва тя.

По думите й ветераните в сектора могат да разчитат на многобройните си контакти. „Те създават силни връзки и могат да пренесат тези умения в други сфери, където имат значение, като продажби и маркетинг“, допълва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:23 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още