IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Непубличните фондове за имоти не вярват в бързото възстановяване на пазара

Инвеститорите и фонд мениджърите смятат, че не е вероятно пазарът на имоти да се подобри до края на другата година, за разлика от очакванията в края на 2008 г.

09:56 | 16.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Непубличните фондове за имоти не вярват в бързото възстановяване на пазара

Сентиментът в сектора на непубличните фондове за имоти се определя от неизвестностите, които все още характеризират пазара на имоти, като роля играят и оценките на имотите, и настоящите финансови проблеми. Това са резултатите от проучване на Асоциацията на непубличните инвеститори в имоти (Inrev).

Инвеститорите и фонд мениджърите смятат, че не е вероятно пазарът на имоти да се подобри до края на другата година, за разлика от очакванията в края на 2008 г.

Въпреки слабото доверие в краткосрочен план дългосрочните очаквания за пазара са положителни, като 94% от участниците в анкетата на асоциацията смятат, че пазарът ще се подобри през следващите пет години. Наред с това инвеститорите гледат на имотите като на важна част от своето портфолио.

„Забелязваме разлика в степента на възстановяване на отделните видове активи“, казва Лисет ван Дорн, изпълнителен директор на Inrev.

„Публичните фондове за имоти вече отчитат значителен ръст на капиталовите вложения, като същото важи и за директните (инвестиции в) имоти. Непубличните фондове за имоти изостават от другите видове в цикъла на пазара. От началото на годината те привлякоха едва 14% от капитала, определен за пазара на имоти.“

Фонд мениджърите обаче започват да забелязват светлина в тунела, смятат от Inrev. Почти половината от фонд мениджърите (48%) са по-сигурни, че ще успеят да осъществят сделки на приемливи цени. Това се потвърждава и от данните, като нелистнатите фондове за имоти са осъществили продажби на активи за 3,6 млрд. евро и придобивания за 2,7 млрд. евро от началото на годината.

Мнозинството от анкетираните (85%) продължават да имат доверие в нелистнаните фондове за имоти, въпреки че в момента фонд мениджърите са малко по-оптимистични от самите инвеститори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:21 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още