IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекордна сделка за мезонет в Хонконг - 99 хил. долара на кв. метър

Сделката идва във време, в което растат опасенията от имотен балон на пазара

10:18 | 15.10.09 г.
Рекордна сделка за мезонет в Хонконг - 99 хил. долара на кв. метър

56,6 млн. долара е цена, която ще впечатли дори богаташите в Ню Йорк и Лондон. За толкова беше продаден луксозен апартамент в Хонконг в сряда на фона на растящи страхове за балон на пазара на имоти, предаде AP.

Мезонетът с пет спални с площ от 572 кв. м е продаден на купувач от Китай, казва предприемачът Henderson Land Development, голяма местна компания за имоти, но не уточнява името му.

Така излиза, че това е най-скъпият имот в Азия, като цената на кв. метър излиза около 99 хил. долара

Новият собственик получава екстри като арома спа център, фитнес, отворен салон за йога и гледка към пристанището.

Сделката идва в момент, в който и без това високите цени на имотите в Хонконг, подкрепени от интерес от Китай, пораждат опасения за балон на пазара. Няколко сделки за десетки милиони вече станаха известни. В същия проект, в който е сключена рекордната сделка, е продаден и друг апартамент за 51 млн. долара.

Напоследък Хонконг все по-често се спряга като пазар на най-скъпите апартаменти в света.

Управителят на Хонконг Доналд Цанг заяви в годишното си обръщение в сряда, че правителството може да освободи повече земя за застрояване, за да помогне да се увеличи предлагането и да се свалят цените.

„Относително малкият брой завършени жилищни единици и рекордните цени при някои сделки тази година породиха притеснения за предлагането на апартаменти, трудности при покупката на дом и възможността за имотен балон“, заяви Цанг.

Градът от дълго време има славата на един от най-скъпите пазари на имоти в света, като цените там са твърде високи за много местни жители. Около 47% от населението живее в публично субсидирани жилища, според данни на правителството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:22 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още