IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Правителството одобри по-високи горни граници за данъка върху имотите

Предвижда се увеличение на горните граници за данъка върху имотите от 2 промила на 2,5 промила, а на данъка при придобиване на имущество - от 2,6% на 3%

17:21 | 14.10.09 г.
Правителството одобри по-високи горни граници за данъка върху имотите

Министерският съвет одобри предложения за изменения и допълнения в Закона за местните данъци и такси, съобщи правителствената информационна служба.

Промените предвиждат да се увеличат горните граници за определяне на размера на данъка върху недвижимите имоти от 2 промила на 2,5 промила, а на данъка при придобиване на имущество - от 2,6% на 3%. Имотите с данъчна оценка до 1680 лв. няма да бъдат облагани.

Променя се и начинът на определяне на данъчната оценка на недвижимите имоти на предприятията. Досега тя беше отчетната им стойност. След влизане в сила на промяната за данъчна оценка ще се счита по-високата стойност между отчетната стойност и данъчната оценка. Това изменение ще влезе в сила от 1 януари 2011 г., тъй като отчетната стойност и данъчната оценка трябва да бъдат декларирани до 30 юни 2010 г.

Недвижимите имоти и ограничените вещни права върху тях ще се облагат с данък при придобиване на имущества. С данък при придобиване ще се облагат и моторните превозни средства, включени в активите на предприятие, което се прехвърля или преобразува без промяна на правната форма.

Със законопроекта се разширяват правомощията на служителите на общинската администрация. Освен правата на органи по приходите, те ще имат и част от правомощията на публични изпълнители на НАП в обезпечителните производства. Промяната е с цел да се подобри събираемостта на местните данъци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още