IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кризата в строителството в Европа може да продължи още 18 месеца

Увеличението на потребителското доверие все още не е достигнало до света на строителството, обяснява шефът на една от най-големите компании за изолации

14:17 | 14.10.09 г.
Кризата в строителството в Европа може да продължи още 18 месеца

Вторият по големина производител на изолации в света - Rockwool International A/S, очаква кризата в строителството в Европа да продължи и през 2011 г., което може да доведе до още съкращения на разходите в сектора, прогнозира главният изпълнителен директор на компанията Еелко ван Хеел.

“Увеличението на потребителското доверие все още не е достигнало до света на строителството“, казва ван Хеел в интервю за Bloomberg. “Кризата няма да свърши за нас поне и през следващата година или 18 месеца.”

Датската компания може да съкрати допълнително разходите си, след като вече разшири програмата за ограничаване на разходите през август, казва ван Хеел. Същевременно може да направи придобивания, за да разшири предлагането си от материали, които подобряват енергийната ефективност на сградите, допълва той.

Rockwool и конкурентите й, сред които и най-големият, Saint-Gobain SA, свиха разходите си, за да се справят със забавянето в строителството. През август от Rockwool съобщиха, че пазарът отслабва повече от очакванията на компанията. От компанията казаха, че очакват продажбите й да намалеят с 22% тази година, след като три месеца по-рано прогнозираха понижение от 18%.

Rockwool увеличи програмата за съкращаване на разходите с 250 млн. крони (50 млн. долара) до общо 550 млн. крони, като освободи почти 15% от офис служителите си.

Най-големите пазари на компанията през 2008 г. са били Германия, Франция, Русия и Холандия. Строителството в Източна Европа, която беше район на ръст за Rockwool, е „силно отслабено“, заявиха от компанията при представянето на резултатите за първото полугодие.

През 2007 г., когато търсенето в строителството достигаше пика си, Rockwool стартира най-голямото увеличение на капацитета в 100-годишната си история, като построи пет нови фабрики, за да засили общото си производство с 25%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:06 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още