IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

На шопинг в Пентагона, но в Шанхай

Дизайнът на шанхайски проект за търговски център е вдъхновен от сградата на щатското министерство на отбраната

10:52 | 14.10.09 г.
Shanghai Pentagonal Mart. Илюстрация: cmhk.com
Shanghai Pentagonal Mart. Илюстрация: cmhk.com

Китай строи копие на Пентагона на стойност около 240 млн. долара в Шанхай, съобщи Daily Mail. Проектът, наречен Shanghai Pentagonal Mart, е по-голям от централата на щатското министерство на отбраната във Вирджиния, като заема терен с площ над 280 декара.

„Китайският Пентагон“ обаче има далеч по-светска цел. Когато отвори врати в началото на следващата година, той ще бъде търговски център. Молът се намира на 40 минути от центъра на Шанхай с кола.

„Проектът стартира през 2003 г. Строителството почна следващата година и сме почти приключили, остава да завършим покрива“, обяснява говорител на инвеститора.

„Дизайнът на проекта е вдъхновен от Пентагона. Тази сграда е впечатляваща не само отвън, но всъщност е много умен дизайн, хората вътре могат да циркулират свободно“.

За щатския Пентагон се твърди, че е проектиран така, че служителите да могат да достигнат до всеки един офис вътре в рамките на 7 минути.

„Вече сме подписали договори с хиляди наематели, включително западни марки“, хвали се говорителят, но не уточнява с кои.

Собственикът на сградата - Shanghai Megamall, има силната подкрепа на местното правителство и вече е успял да привлече ООН като клиент, като в шанхайския Пентагон ще се помещава местният логистичен център на ООН.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:01 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още