IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Как се промени пазарът на бизнес имоти в София за последната година?

София е един от малкото пазари на индустриални площи в Европа, който не е отчел спад в наемите за последната година

09:20 | 14.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Как се промени пазарът на бизнес имоти в София за последната година?

Рецесията наложи нови правила почти на всеки пазар на имоти в света. Правила, които доведоха до същностна промяна в отношенията между отделните играчи.

Те бяха изправени пред необходимостта да управляват бизнесите си в безпрецедентна пазарна среда и да взимат решения за проблеми, с които никой преди тях не се беше сблъсквал.

Един от резултатите беше промяната в отошенията на наемния пазар, както на световните пазари, така и на българския. Собствениците и операторите трябваше да предложат значително по-добри условия и стимули, за да задържат наемателите си и да спечелят нови.

Наред с това наемодателите почти на всички сегменти от пазара на бизнес имоти трябваше да приемат и по-ниски нива на наем.

Вследствие на това наемите на първокласните търговски площи у нас се понижиха с 15,3% за 12-те месеца до третото тримесечие на 2009 г., съобщиха за Investor.bg от консултантската компания за имоти CB Richard Ellis (CBRE).

По думите на Пол Лън, мениджър База-данни проучвания за Европа, Близкия изток и Африка, наемите на търговските площи у нас са достигнали средни нива от 55 евро на кв. м на месец. Доходността от бизнес имоти е останала стабилна и в момента е около 8%.

Относно пазара във Великобритания той коментира, че все още не може да се твърди с категоричност, че излиза от рецесията, но се забелязва видимо подобрение.

Наемите на офис сегмента в София пък са отчели спад от 5,88% за третото тримесечие и 11,11% за последната година. С това пазарът в столицата се нарежда на второ място по понижение в ЕС.

Единственият сегмент, който е останал стабилен в условията на криза, е този на индустриалните площи. Проучване на Colliers, публикувано по-рано тази година, също посочва пазара на индустриални площи сред по-устойчивите на континента.

Според доклад на CBRE наемите в сегмента в София не са отчели никакво понижение през последната година. С това пазарът в българската столица се нарежда сред едни от малкото в Европа, заедно с Франция, Холандия, Швеция и някои регионални пазари в Германия, които не са регистрирали наемен спад.

За сравнение понижението в наемите на индустриалните имоти в Ирландия за последната година е над 25%, а в Испания – близо 19%. Пазарите в Ротердам и Хамбург са единствените, които отчитат ръст в наемите за периода, съответно от 7,69 и 1,79%.

В момента наемите от първокласни индустриални имоти в София са средно 5 евро на кв. м на месец. Доходността се е повишила с 400 базисни пункта и е достигнала 12%, посочват от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:00 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още