IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цените на испанските жилища са скочили с 288% по време на бума

В резултат на скока стойността на наличния жилищен инвентар е достигнала 5,3 трлн. евро при пика на пазара, но впоследствие е паднала с 4,8% до 4,5 трлн. евро към момента

12:56 | 13.10.09 г.
Цените на испанските жилища са скочили с 288% по време на бума

Цените на жилищните имоти в Испания са се повишили с 288% през продължилия цяло десетилетие бум на пазара (1997 – 2007), сочи ново проучване на изследователска фондация, управлявана от една от най-големите банки в страната – BBVA.

В резултат на скока стойността на наличния жилищен инвентар е достигнала 5,3 трлн. евро при пика на пазара, но впоследствие е паднала с 4,8% до 4,5 трлн. евро към момента.

Цената на земята, един от основните фактори за цените на жилищата, се е повишавала средно с 25% на година през бума, два пъти пъти по-бързо от цените на жилищата (12% на година) и девет пъти повече от общия темп на инфлацията.

Каква е причината цените на имотите да нараснат по-бързо от инфлацията и доходите? Според доклада, цитиран от Spanish Property News, причината не са спекулации, както мнозина на пазара биха заявили. Според него цените са били движени от растящото търсене на жилища, стимулирано от ниски лихви, намаляваща безработица и огромна имиграция.

За да се купи жилище в Испания, днес е необходима сума, равна на средната заплата за 12 години (за Мадрид – 19), спрямо едва пет години през 1998 г.

Цените на жилищата в Испания "са изминали само половината път" от спада си, изчислиха миналата седмица от местна агенция за имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:39 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още