IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Мечтата за карибски имоти стана малко по-достъпна

Цените на имотите на по-малките острови с по-слабо развита инфраструктура са паднали с 20% и повече

11:01 | 13.10.09 г.
Мечтата за карибски имоти стана малко по-достъпна

Рецесията може да изглежда като неподходящ момент за покупка на вила на Карибите, но комбинация от два фактора правят имотите в региона най-достъпни от много години, пише британският Telegraph.

Първият е спадът на цените. “В Барбадос цените са с 15% под нивата от 2007 г. На по-малките острови с по-слабо развита инфраструктура цените паднаха с 20% и повече“, казва Джорджина Ричардс от Knight Frank, която продава имоти в Карибите от десет години. Предвид спада на продажбите в региона от над 50% и по-ниските цени за туристите с около 30% строителни предприемачи и агенции за имоти се надпреварват да поддържат конкурентни цени.

Вторият фактор е свързан с традицията най-много имоти в Карибите да се купуват от американци. “Продажбите в САЩ пресъхнаха през 2008 г., така че за да привлекат купувачи с кеш, предприемачите намалиха луксозните екстри като място за яхта, спа услуги и други. Така цените паднаха, макар че самите имоти останаха същите“, обяснява Ед Ричър, брокер на имоти от Манхатън, който продава карибски имоти в Ню Йорк.

Слънчевите острови не успяха да останат встрани от кризата - броят на туристите намалява, а много проекти в недвижимия сектор са отменени.

Докато допреди няколко години беше трудно да се намери жилище в Карибите за под 400 хил. паунда, сега има хиляди такива. Търсене в британски сайт за имоти открива около 2 хил. имота за продажба на 20 карибски локации за под 200 хил. паунда.

В по-голямата част от региона цените са в долари, така че британските купувачи имат изгода и от валутния курс. Според Дънкан Хигинс от компанията за валутен обмен Caxton FX, която следи британските покупки на имоти в чужбина, цените в Карибите към момента са значително по-изгодни от аналогични имоти в някои места в Средиземноморието“.

Значение има не само цената. Купувачите трябва да отчетат и други фактори като наличието и честотата на самолетни полети до съответните дестинации. Ричардс предупреждава: “Има по-малко полети в сравнение с отпреди рецесията, особено до по-малките карибски страни и между по-малките острови. Някои въздушни услуги са заместени с фериботни линии.“

Полин Бонани от Select Resorts, която продава имоти на Сейнт Китс, допълва, че „някои проекти са били планирани, но не са построени. За по-сигурно е добре да се купува от наложени имена.“

Независимо от това брокери на имоти и предприемачи отчитат ръст на търсенето на карибски имоти от пролетта насам и особено за островите с най-добри въздушни връзки с Великобритания. Рецесията може би не успя да направи Карибите по-малко екзотични, а само малко по-достъпни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:01 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още