IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Малмьо и Фрайбург – примери за устойчиво развитие на градовете в ЕС

Шведският и немският град направиха колоезденето приоритет за развитието си, като в първия има 410 км велосипедни алеи, а във втория - 500 км

12:49 | 12.10.09 г.
Малмьо и Фрайбург – примери за устойчиво развитие на градовете в ЕС

Немският град Фрайбург и шведският Малмьо са лидери в Европейския съюз, що се отнася до устойчиво развитие, пише EuropeRE, като цитира проучване на Europolitics. 

И двата града първи стартираха програми за устойчиво развитие в отделни свои райони. Градчето Фаубан до Фрайбург и западното пристанище и Аугустенборт в Малмьо служат за примери за това.

В своите планове и двата града подчертават също значението на участието на гражданите си, за да се гарантира дългосрочен успех на устойчивото развитие чрез участието им в различни проекти и стартирането на собствени инициативи.

Във Фрайбург едно от основните предимства е на трудовия пазар. Устойчивото развитие допринесе за запазването на работни места, например в строителството, които иначе биха били загубени. Освен това броят на хората, заети в екологичния сектор в региона, е с 25% над средното ниво за страната. Устойчивото развитие също е добър маркетингов инструмент и привлича туристи.

И Малмьо, и Фрайбург направиха колоезденето приоритет за развитието си, като в първия има 410 км велосипедни алеи, а във втория - 500 км. Една четвърт от населението на Малмьо и една трета от това във Фрайбург използват велосипеди всеки ден.

В Малмьо са инсталирани соларни панели на училища, домове за грижа за възрастни хора, музеи, басейни и индустриални сгради. Всички общински сгради в Малмьо са намалили потреблението си на енергия с 20% от 2001 г.

Фрайбург, който сам се определи като „соларен район“, има около 1800 часа годишно слънчева светлина, което го прави подходящ за соларна енергия. В немския град са базирани водещи изследователски институти за соларни технологии, както и няколко малки и средни компании в сектора на възобновяемите енергийни източници.

Много други градове и квартали в Европа са предприели стъпки за развитие на иновативни устойчиви проекти за борба с климатичните промени и промяна на обществените настроения в правилната посока. Сред тях са Бедингтън (Лондон), Вестербро (Копенхаген), Кронсберг (Хановер), град Дъндалк (Ирландия), Лозана (Швейцария) и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:23 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още