IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Централата на AIG в Ню Йорк ще бъде превърната в луксозни жилища

Предприемачът Янг Ву може да спечели много от преустройството на офис площите в скъпи апартаменти

17:52 | 09.10.09 г.
Централата, известна като American International Building. Снимка: www.in-arch.net
Централата, известна като American International Building. Снимка: www.in-arch.net

Централата на застрахователния гигант American International Group (AIG) в Ню Йорк ще бъде преустроена в луксозна жилищна сграда, а предприемачът, който я купи, е на път да реализира голяма печалба, става ясно от проучване на анализатора от Fox-Pitt Kelton Робърт Стивънсън.

Предприемачът Янг Ву, председател на Youngwoo & Associates, планира да превърне горните 40 етажа от 66-етажната сграда в близост до Уол Стрийт в скъпи апартаменти. Ву купи сградата от AIG през май за 150 млн. долара. Това прави по 105 долара на квадратен фут (около 1130 долара на кв. метър).

Стивънсън изчислява, че Ву може да продаде апартаментите в сградата по най-малко 1000 долара на кв. фут, или 10 764 долара/кв. м. Самият Ву залага 2 хил. долара на кв. фут, но това изглежда висока цена, с изключение на апартаментите на най-горните етажи, които ще предлагат страхотни гледки към Манхатън.

След като се приспаднат разходите за преустройство на офис площите в жилищни и за реновации, Стивънсън изчислява, че Ву може да излезе на печалба от 500 долара на кв. фут (5382 долара на кв. м) на апартамент, т.е. може да реализира печалба от 600 хил. долара от всеки продаден апартамент.

Жалко, че финансовото министерство и Федералния резерв не се сетиха за идеята с преустройството, преди да продадат сградата на Ву, коментира Wall Street Journal. В такъв случай печалбата щеше да отиде за основните собственици на AIG – американските данъкоплатци.

От друга страна, може би е добре да се вземат парите и да се оцени иронията, че централата на компания, която беше почти унищожена от рисковите си инвестиции, свързани с жилищния пазар, се превръща в луксозна жилищна сграда, допълва изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:50 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още