IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕС иска да реновира 15 млн. сгради за 10 години

Обмисля се също възможността строители и архитекти да преминат специални курсове за енергийна ефективност

15:38 | 09.10.09 г.
ЕС иска да реновира 15 млн. сгради за 10 години

В рамките на следващото десетилетие 15 млн. сгради в Европа трябва да бъдат реновирани, за да се намали енергийното им потребление, като строителните компании и архитектите трябва да бъдат обучени за целта, предвижда проект на ЕС.

Освен това ЕС трябва да направи задължителна целта си да намали енергийното потребление с една пета през следващото десетилетие, което ще създаде около 2 млн. нови работни места, става ясно от чернова на „план за действие за енергийна ефективност“ на ЕС, цитиран от Ройтерс.

Очаква се предложението за задължителна цел за енергийната ефективност да предизвика бурни политически битки. Ако бъде прието, милиарди евро от европейските фондове ще бъдат насочени към строителните предприемачи, като същевременно ще намали бизнеса на традиционните енергийни доставчици с около 11%.

„Практически всички проучвания сочат липса на познание сред гражданите и компаниите за ползите и предимствата от инвестициите в енергийна ефективност“, пише в доклада на ЕК.

Стратегията има две цели – да помогне на ЕС да намали емисиите на въглероден двуокис, както и да намали милиардите евро, които всяка година изтичат в чужбина за внос на петрол и газ.

„Комисията ще стартира Европейска строителна инициатива, подкрепена от Европейската инвестиционна банка..., която ще има за цел да стимулира основното реновиране на 15 млн. сгради до 2020 г.“, пише в доклада.

„Затова е необходимо да се въведат задължителни курсове за строителите, особено за архитектите, как да строят сгради с нисък разход на енергия", препоръчва ЕК.

Докладът разглежда също възможността да бъдат задължени собствениците на жилища да реновират сградите с най-ниска енергийна ефективност, преди да ги обявят за продажба, но отбелязва, че това би могло да наруши основните им права.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:47 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още