IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Румънският пазар на имоти се оказа „един от най-големите балони“ в региона

Всичко беше презастроено и надценено, сякаш Букурещ ще измести Манхатън за три до пет години, коментират експерти

09:52 | 07.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Румънският пазар на имоти се оказа „един от най-големите балони“ в региона

Надеждите, че румънският пазар на имоти ще избегне най-тежкия етап от финансовата криза се оказаха безпочвени, смятат участници в инвестиционния форум за имоти Expo Real, който се провежда в момента в Мюнхен.

„Румъния се оказа един от най-големите балони в региона“, казва Кристофър Бърлю, управляващ партньор в юридическата кантора Salans в Букурещ. „Пазарът на имоти бе потопен през последната година и половина.“

По по-различен начин вижда възхода и падението Илиас Папагеоргиадис, директор на компанията More Real Estate Services в Букурещ. „През 2005 и 2006 г. имаше оптимизъм. През 2007 г. имаше арогантност. През 2008 г. имаше отказ (за приемане) на реалността“, казва той, цитиран от PropertyEU.

Според Папагеоргиадис балонът е щял да се спука дори без наличието на криза, защото никой е нямало да купува на исканите цени.

„Всичко беше презастроено и надценено, сякаш Букурещ ще измести Манхатън за три до пет години“, коментира той.

Сега пазарът е блокиран и се оказа жертва на разминаването между очакванията на продавачите и цените, които инвеститорите са склонни да плащат.

По мнението на Бърлю това разминаване най-вероятно ще остане докато продавачите не се окажат наистина в затруднено положение, което няма да стане преди банките да приемат по-твърда позиция спрямо тях.

Един от сегментите, на който очакванията за цените са се понижили, са второстепенните градове, смята Йохан Зибърт, изпълнителен директор на Redserve. Според него именно регионалните пазари в Румъния са тези, които се нуждаят от нови проекти.

Въпреки това той не е оптимист, че играчите на пазара в страната са станали по-благоразумни от кризата.

„В Букурещ ще започне друг балон може би другата година. Местните инвеститори ще го направят пак, но не и в по-малките градове, защото именно там хората усетиха кризата.“

По мнението на Папагеоргиадис, който също не е по-оптимистично настроен за пазара в краткосрочен план, до нов балон няма да се стигне, тъй като банките няма да го допуснат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още