IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Очакват стабилизиране на доходността от бизнес имоти в България

Ръст в доходността у нас се очаква единствено за второстепенните пазари

13:56 | 06.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Очакват стабилизиране на доходността от бизнес имоти в България

Докато преди няколко месеца анализаторите все още срещаха значителни трудности при определянето на доходността от бизнес имоти в Европа, инвестиционната активност в сектора вече се покачва и данни говорят за началото на процес на стабилизация на доходността от първокласни активи на редица пазари.

Тази тенденция е валидна и за българския пазар, на който доходността от офис, търговски и индустриални площи се очаква да остане стабилна през втората половина на годината.

България е сред страните в региона, които очакват повишение на инвестиционния обем през второто полугодие. При все това доходността в България остава на едно от най-високите нива в рамките на Европейския съюз.

Сред 35-те пазара, включени в проучване на консултантската компания Colliers International, 27 не очакват промяна в доходността през втората половина на 2009 г. Франция и Великобритания и Турция са единствените пазари, които очакват спад на доходността за някои от сегментите.

За България ръст в доходността се прогнозира единствено за второстепенните пазари.

По-малко от един от всеки три пазара в Европа, Близкия изток и Африка очакват последващо влошаване на инвестиционния климат през вторите шест месеца на годината, като на фона на тази ситуация доходността в региона като цяло започва да се стабилизира, се казва в доклад на компанията.

В Западна Европа доходността от първокласните офис площи се стабилизира на около 5-6,5%, като в Австрия, Германия и Швейцария тя е под 5%. В балтийските страни, Русия и Украйна обаче тя е 10% или повече.

Инвестиционният обем в региона достигна двугодишен минимум през първото полугодие на 2009 г., когато бе на нива 60% по-ниски от същия период на 2008 г. В момента две трети от страните, включени в проучването, очакват по-висок обем за второто полугодие на 2009 г.

Ограничената наличност на дългово финансиране, заедно с по-строгите изисквания на онези банки, които все още предоставят финансиране, продължава да оказва негативен ефект върху темповете на възстановяване.

Най-активните играчи в региона са частните инвеститори, докато институционалните инвеститори набелязват своите цели със значителна предпазливост. С изключение на Централен Лондон, където от началото на годината бяха сключени 91 сделки с 80 купувачи от различни точки на света, продължава тенденцията за сделки по-скоро с местни, отколкото международни играчи, като местните инвеститори представляват по-голямата част от активността в много страни.

Въпреки това този тренд също може би започва да се променя. „Австрийски, британски, датски и особено германски инвеститори стават все по-международни в своите сделки“, казва Йос Шюсел, изпълнителен директор на Colliers Холандия. „Тези инвеститори представляват голяма част от активността в Централна и Източна Европа.“

Институционалните инвеститори продължават да избягват някои пазари в Централна и Източна Европа, сред които България, Хърватска, Гърция, Унгария, Румъния, Словакия и Украйна.

Според него догодина се очаква инвеститори от САЩ, Канада и Тихоокеанския регион да се завърнат на пазара в региона. „Наред с това след като нови регулации позволиха на китайските компании да инвестират директно в бизнес имоти очакваме повишен интерес от тази точка на света, особено към активи трофеи.“

С подобряването на икономическите условия и с данните, че икономики като Франция, Германия и Великобритания вече излизат от рецесията, бизнес имотите възвръщат статута си на инвестиционна възможност с голям потенциал, се казва в доклада. Въпреки това очакваният ръст на инвестиционната активност в региона като цяло вероятно ще протече бавно и не на всички пазари ще бъде с еднакъв интензитет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:39 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още