IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Скок от 1,6% в цените на британските жилища през септември

Засиленото търсене на имот за покупка, в комбинация с ограниченото предлагане, движат цените нагоре

12:20 | 06.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Скок от 1,6% в цените на британските жилища през септември

Крехките надежди за възстановяването на жилищния пазар във Великобритания получиха силна подкрепа от месечния доклад на ипотечния кредитор Halifax. Той показа, че имотите в страната са поскъпнали с 1,6% през септември в сравнение с предишния месец. Това е третото поред месечно увеличение и по този начин цените са вече с 1,7% над нивата си от края на 2008 г.

В сравнение със същия месец на 2008 г. жилищата са все още със 7,4% по-евтини, показват още данните на Halifax. Това е значително по-малко от годишния спад на цената от 10,1 на сто, отчетен през август. Средната цена на жилище за трите месеца до септември възлиза на 163 533 британски паунда и е с 2,8% по-висока спрямо второто тримесечие на годината.

Това е първият тримесечен ръст в цените на имотите за последните две години. Експертите на Halifax уточняват, че това се дължи на засиленото търсене на имот за покупка, в комбинация с ограниченото предлагане. Това означава, че ако пазарните участници променят своите нагласи през идните месеци, цените бързо може да променят своята посока.

Миналата седмица данните на един от главните конкуренти на Halifax – Nationwide Building Society, показаха, че цените на жилищата в страната са се върнали на нивата си от септември 2008 г. Въпреки разминаването между двете проучвания, и двата ипотечни кредитора са съгласни, че по-ниските лихвени проценти и ограниченото предлагане движат цените нагоре.

Британската лира поскъпва с 0,2% спрямо щатския долар от началото на днешната валутна сесия. Към 12:15 ч. българско време една лира се разменя срещу 1,5964 долара, като през последните шест месеца британската валута е поскъпнала с над 7% спрямо щатския долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:10 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още