IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инвестициите в индустриални имоти в Европа се свиха с 50%

През първото полугодие са реализирани сделки с индустриални имоит за общо 2,2 млрд. евро

11:22 | 06.10.09 г.
Инвестициите в индустриални имоти в Европа се свиха с 50%

Общите преки инвестиции в индустриални имоти в Европа през първото полугодие на 2009 г. възлизат на 2,2 млрд. евро, което е спад от 45% спрямо втората половина на 2008 и понижение от 50% на годишна база, сочат данни от последния анализ на Jones Lang LaSalle за пазара на индустриални имоти в Европа.

„Въпреки че общата инвестиционна активност остана ограничена през първото полугодие, през второто тримесечие инвестиционните обеми се стабилизираха. Макар и пълното възстановяване да зависи от дълговите пазари и пазара на наеми, който изглежда ще остане слаб още известно време, очакваме подобрението при обемите да продължи, като инвеститорският интерес ще бъде фокусиран върху първокласни активи на ключови пазари“, казва директоръг на отдела за паневропейски капиталови пазари в компанията Крис Стейвли, цитиран от PropertyEU.

В голяма степен благодарение на силна ценова корекция от края на 2007 насам британският пазар на индустриални площи отчита значително увеличение на пазарния си дял. Великобритания формира половината от общия инвестиционен обем на пазара на индустриални имоти в Европа през първото полугодие.

На ключовите западноевропейски пазари, от друга страна, са реализирани сделки за едва 820 млн. евро, което е спад от 61% спрямо първата половина на 2008 и понижение от 40% спрямо втората й половина.

Най-рязкото понижение на инвестиционната активност се отбелязва в Германия, където спадът е 80% на годишна база и 86% спрямо предходния период, сочат още данните.

Вчера от компанията отчетоха 40% ръст на директните инвестиции в бизнес имоти в Европа като цяло през третото тримесечие спрямо предходното до 18 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:11 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още