IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Как стимулите променят класацията за най-скъпи офис пазари в Европа?

В Лондон се предлагат най-дългите гратисни периоди за офис наем от 24 месеца

09:48 | 06.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Как стимулите променят класацията за най-скъпи офис пазари в Европа?

Ефектът от бонусите и стимулите, които наемодателите на офис сгради в Европа предлагат, доведоха до значителни промени в класацията на най-скъпите офис пазари, сочи доклад на консултантската компания Savills.

Компанията сравнява 18 ключови локации в Европа и констатира, че ако се вземат предвид стимулите в Уест Енд, Лондон все още остава най-скъпият офис пазар в Европа, а Лисабон – най-евтиният.

Вътрешността на класацията обаче отчита значителни промени. Париж, и по-специално неговата градска бизнес част, заема второто място, изпреварвайки лондонското Сити. Истанбул пък се понижава от шесто до 13-то място, докато Амстердам губи три позиции и се нарежда на 11-то място.

Според проучването средната продължителност на гратисния период, по време на който наемателите не плащат наем, се е повишила от 6,6 месеца през първата половина на 2008 г. до 8,8 месеца през първата половина на 2009 г. Най-дългите гратисни периоди се отчитат в Лондон между 24 и 36 месеца за типичен договор за наем от 120 месеца, следвани от Амстердам с 21 месеца, Париж с 12 месеца и Брюксел с девет месеца. В останалите локации наемодателите предлагат шест месеца или по-малко.

Най-голямото повишение на гратисния период е отчетено в Амстердам – от шест до 21 месеца. На седем от 18-те локации, най-вече на германските пазари, не се отчита никаква промяна на продължителността през последната година.

„Констатираме, че въпреки че наемодателите искат да си осигурят по-дълги договори, а наемателите се опитват да договорят по-кратки периоди или възможности за прекратяване, на практика типичната продължителност не се е променила”, коментира Ери Мицостериу, директор в Savills. „Единственото изключение са собственици, които заемат свои офис сгради и които се опитват да продадат чрез споразумения за продажба с обратно наемане под наем. Те са склонни да се съгласяват на по-дълги договори, за да направят сделката по-атрактивна.“

Прочетете интервю на Ери Мицостериу пред Investor.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още