IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

DTZ: Рискът е ключът към инвестициите в имоти в ЦИЕ

Търговският сегмент в ЦИЕ все още има потенциал, а потребителите в региона са много по-малко задлъжнели в сравнение с тези в Западна Европа, смятат специалисти

19:29 | 05.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
DTZ: Рискът е ключът към инвестициите в имоти в ЦИЕ

Разбирането на риска и разграничението между отделните видове риск са ключови фактори за успешните инвестиции на пазара на имоти в Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Това казва Дъг Хардман, инвестиционен директор за Континентална Европа в консултантската компания DTZ.

Инвеститорите започват да се завръщат на пазарите от ЦИЕ, които бяха сериозно засегнати от кризата. Голямата разлика е, че те вече гледат на всяка страна поотделно вместо като на цял регион, смята той.

„Най-голямата грешка, която инвеститорите в Централна и Източна Европа правеха в миналото, бе да не разграничават между отделните страни и икономики“, казва той. „Реалността е, че страна като България не може дори да се сравнява с такива като Чехия и Унгария“, казва той, цитиран от PropertyEU.

По негово мнение инвеститорите сега са много по-избирателни по отношение на това къде в ЦИЕ да инвестират.

„Полша сега присъства в списъка на всички, а скорошните мащабни инвестиции в Унгария са знак, че апетитът към риск в тази страна се покачва. А рискът е ключът към инвестициите в региона. Ако разбирате различните рискове във всяка страна е много по-лесно да се идентифицират добрите инвестиции.“

Според него полският сегмент на търговски площи е добър пример за пазар, сериозно засегнат от финансовата и икономическата криза, който започва да показва ранни признаци на възстановяване.

Повечето наематели в големите търговски обекти подписаха договори, деноминирани в евро, като след това видяха как злотата отчита рязък спад спрямо еврото. Да не говорим, че рецесията доведе до рязко понижение в техния доход в местна валута.

По неговите думи най-голямото предизвикателство в момента е не толкова да се установи настоящото ниво на доходността, а да се установят устойчиви нива на приходи от активите.

„Смятам, че търговският сегмент има голям потенциал в региона на ЦИЕ. Потребителите в страни като Полша и Унгария не са дори и отчасти толкова задлъжнели като потребителите например в Лондон; и също така когато те имат пари в джоба си те са много по-склонни да ги харчат.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:20 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още