IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ще продават отново летище Търговище

Първоначалната оценка на имотите е била 455 005 лева, докато новата оценка е 1 409 664 лева

17:33 | 02.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Ще продават отново летище Търговище

Предвижда се отново да бъде обявена процедура по продажбата на активите на летище Търговище, което не е в експлоатация от години, но вече при спазването на всички законови изисквания и на базата на реалистична и справедлива пазарна оценка на имотите, защитаваща обществения и държавния интерес. Това заяви днес в Народното събрание министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков, в отговор на депутатски въпрос относно бъдещето на летището.

В средата на септември правителството отмени решението, взето в края на мандата на предишното правителство, за продажба на летище Търговище. Между основните мотиви за спиране изпълнението на сделката и последващата окончателна отмяна, е занижената продажна цена. Първоначалната оценка на имотите е била 455 005 лева (без ДДС), докато новата оценка, назначената от министър Цветков, е 1 409 664 лева, т.е. над три пъти по-висока от оценката, предложена на първоначалния търг.

Имотът е с площ 943 388 кв. м, заедно с построените в него двуетажна масивна железобетонна сграда - аерогара (с приемна част, технически блок и ресторант) и едноетажна масивна сграда за техническо обслужване.

В началото на септември, когато още не беше приключила проверката за законосъобразността на сделката за летището, министърът сподели пред депутати, че целта е при евентуален нов търг летище Търговище отново да заработи след влагането на определени инвестиции. „Лично аз съм скептичен относно варианта за влагане от страна на държавата на инвестиции в летище Търговище, в случай че няма частен интерес към него“, каза Цветков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:11 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още