IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Израелски инвеститор: Стойността на Africa-Israel е нула

Пасивите на компанията са по-големи от нейните активи и на практика тя принадлежи на своите кредитори, смятат специалисти

12:32 | 01.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Израелски инвеститор: Стойността на Africa-Israel е нула

Източници от капиталовия пазар определят опитите на израелската инвестиционна компания Africa-Israel Investments Ltd. за споразумение с кредиторите като мерки за тестване на общественото мнение.

Голям институционален инвеститор е заявил пред израелското издание Globes, че началната точка на каквито и да било преговори е проста: пасивите на компанията са по-големи от нейните активи; с други думи, компанията принадлежи на своите кредитори.

„Пазарната капитализация на Africa-Israel няма никаква връзка, защото тя отразява (евентуално) споразумение с кредиторите, въпреки че компанията не може да обслужва своите задължения“, коментира същият източник. „Нейната стойност е нула. В момента тя се търгува за 2,4 млрд. шекела (640 млн. долара), защото инвеститорите вярват, че споразумение ще има.“

„Въпросът е до каква степен председателят на Africa-Israel Лев Левиев е склонен да бръкне в джоба си и да вложи пари в компанията, за да запази контрол“, коментира източникът, който остава анонимен.

Africa-Israel се очаква да проведе среща с представители на своите облигационери през следващите дни. Специалисти смятат, че компанията трябва значително да подобри своята оферта, за да постигне споразумение. Също така Левиев ще трябва да инвестира голяма сума капитал в компанията, ако иска да запази контрол над нея.

В началото на септември бе съобщено, че е възможно Левиев да загуби контрол над компанията.

„300 млн. шекела няма да запазят контрола на Левиев“, коментират от Psagot, един от дългосрочните облигационери на компанията, по повод слухове, че милиардерът смята да инжектира такава сума в компанията. „Ако Левиев иска да запази контрол, той ще трябва да инвестира много повече от 500 млн. шекела.“

„При сегашните условия се съмнявам, че ще се стигне до споразумение“, казва анонимният източник, като добавя, че на срещите с кредиторите досега позицията на компанията е била доста твърда, което не би довело до споразумение. Той обяснява, че Africa-Israel се опитва да сплаши пазара и кредиторите, че стойността на нейните операции в Русия ще се загуби, ако Левиев изгуби контрол над групата.

У нас компанията развива дейност чрез своето дъщерно дружество AFI Europe. То има няколко проекта в София, сред които са жилищните комплекси Vitosha Tulip, Lagera Tulip и Malina Tulip в София, офис комплекс във Варна и логистичен парк в Пловдив.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още