IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Оптимизмът за покупка на жилище расте, но песимистите остават повече

Общо 30% от потенциалните купувачи на имот в света са на мнение, че е дошъл подходящият момент за покупка

13:42 | 30.09.09 г.
Оптимизмът за покупка на жилище расте, но песимистите остават повече

„Как смятате, подходящ ли е моментът за покупка на жилище?“ - безспорно актуален въпрос, който вълнува много потенциални купувачи по цял свят и който е бил зададен в мащабно проучване, обхванало 22 държави. Оптимизмът сред купувачите се увеличава, макар че делът на песимистично настроените остава по-голям, става ясно от резултатите. 

Общо 30% от потенциалните купувачи на имот в света са на мнение, че е дошъл подходящият момент да направят това, докато за 40% времето още не е дошло, става ясно от съвместно проучване на независими изследователски компании и публикувано от руската анализаторска компания Ромир.

Общият дял на респондентите, които са оптимистично настроени, се увеличава през юли в сравнение с март 2009 г., когато е било проведено предишното проучване – тогава той е бил 26%, а този на песимистите се понижава от 41%.

Несигурността също играе голяма роля - общо 24% от анкетираните не се ангажират с категоричен отговор, тъй като решението им зависи от много фактори.

В по-голямата част от страните в проучването е регистрирано значително намаление на отрицателните отговори, отбелязват от Ромир.

Най-голям дял оптимисти за решението на жилищния въпрос е регистриран в Швейцария — 58%, а най-малък в Аржентина — 11%. Най-голям брой отрицателни отговори има в Ливан (80%), а най-малък - в Австралия, САЩ и Китай - по 16% във всяка от тях.

Общо за страните от Г-8 делът на респондентите, които гледат положително на перспективата да купят имот, възлиза на 32%, а за 30% още не е подходящо време за сделки. В страните от БРИК (Бразилия, Русия, Индия и Китай) оптимистите формират 27%, а песимистите – 31%.

В Русия 31% са на мнение, че моментът не е подходящ за покупката на жилище, а 29% са положително настроени. В САЩ времето е благоприятно за сделки за 49% и неблагоприятно за 16%.

Проучването е проведено сред 21 хил. потребители от 22 държави от средата на юни до края на юли. България не е сред страните, в които е реализирано проучването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:54 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още