IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Рисуват мрачна картина за американския таймшеър пазар

От сектора прогнозират спад на продажбите с 30% тази година след понижение от 8,5% за миналата

16:08 | 29.09.09 г.
Рисуват мрачна картина за американския таймшеър пазар

Продажбите на ваканционни таймшеър* пакети в САЩ може да паднат най-рязко тази година от началото на развитието на сегмента, който доби популярност през 70-те години на миналия век.

Продажбите може да намалеят с 30% тази година спрямо 2008 г., прогнозира Хауърд Нусбаум, президент и главен изпълнителен директор на базираната във Вашингтон асоциация в сектора American Resort Development Association (ARDA), цитиран от Bloomberg.

Пазарът „ще бъде предизвикателство поне през следващите 18 месеца“, коментира по-рано този месец Патрик Сколс, анализатор от FBR Capital Markets & Co.

„Договорите за таймшеър зависят много от благоразумието на хората. Това е многогодишна ваканция. Предплаща се за възможността да се ползва ваканция всяка година. При сегашните обстоятелства хората са по-малко склонни да плащат за това“, обяснява Крис Воронка, анализатор в Deutsche Bank Securities в Ню Йорк.

Миналата година продажбите на таймшеър в САЩ паднаха с 8,5% до 9,7 млрд. долара от пика си от 10,6 млрд. долара през 2007 г., като в тези изчисления не е включен бизнесът с частична собственост* върху луксозни имоти и частни клубове, сочи проучване на Ernst & Young. Спадът е най-лошият за сектора от 1975 г. насам и се резултат от комбинация от фактори като затегнатото кредитиране, по-високия дял на спестяванията и загубата на 6,9 млн. работни места от началото на рецесията през декември 2007 г.

Средната продажна цена на таймешър в САЩ се покачи до 20 152 долара през 2008 г. от 15 790 долара през 2004 г. Нивото на заетост остава почти непроменено за същия период - около 82%, според данните на Ernst & Young. Средната такса за поддръжка е нараснала средно до 646 долара през 2008 г. от 471 през 2005 г.

В България покупката на таймшеър засега е екзотика на пазара на ваканционни имоти както като търсене, така и като предлагане, стана ясно от проучване на Investor.bg.

*Timeshare e възможността за временно ползване на собственост, при която инвеститорите притежават дял от правото да отсядат в имота през определен период от годината. Понякога се бърка с частичната собственост (fractional ownership) - процентен дял от правото на собственост върху обикновено скъп актив, като дяловете се продават на индивидуални собственици.

Договорите за таймшеър дават на собствениците си правото да ползват даден имот за определен период от време всяка година, обикновено за седмица. Плановете за частична собственост обикновено предлагат по-дълъг престой в имота и често включват повече услуги и удобства, според определенията на ARDA.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:53 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още