IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Опортюнистичните фондове за имоти стоят далеч от развиващите се пазари

Много мениджъри на фондове търсят начини да се възползват от затрудненията на зрелите пазари, където вярват, че могат да постигнат по-добра възвръщаемост при по-малък риск

17:53 | 28.09.09 г.
Опортюнистичните фондове за имоти стоят далеч от развиващите се пазари

Активността по привличане на капитал от страна на опортюнистични фондове за недвижими имоти в глобален мащаб се понижава рязко през първата половина на 2009 г., тъй като институционалните инвеститори предпочитат да избягват риска, а мениджърите на фондове са се оттеглили от развиващите се пазари на имоти в частност, става ясно от проучване на компанията за управление на инвестиции в имоти Clerestory Capital Partners.

Джоан Дюва, съосновател и управляващ директор на базираната в Ню Йорк Clerestory, казва пред PropertyEU: „Новите опортюнистични фондове се отказаха да търсят ръст на развиващите се пазари. Вместо това мениджърите на фондове търсят начини да се възползват от очевидните затруднения на зрелите пазари, където вярват, че могат да постигнат по-добра възвръщаемост при по-малък риск“.

„Въпреки че възможностите назряват, вярваме, че все още е рано да се привлича капитал или да се инвестира“, допълва Дюва.

Едва 11 малки опортюнистични фонда и два големи са успели да затворят фондовете си към края на второто тримесечие, като общата стойност на привлечения капитал е 4 млрд. долара. Това представлява спад от 56% спрямо четвъртото тримесечие на 2008, въпреки че поради различното време на периодите това по-скоро е показателно за обща тенденция и не трябва да се разглежда строго статистически.

Много от тези фондове са започнали процеса по привличане на капитал по време на първата половина на 2008 г.

От компанията определят като малки тези фондове, които целят да наберат по-малко от 1 млрд. долара, а като големи – тези над 1 млрд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:40 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още