IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Манастирът Шаолин влага 300 млн. долара във възстановяване на свой храм

Новият храм ще интегрира съвременни технологии с древни културни фактори

14:29 | 28.09.09 г.
Манастирът Шаолин влага 300 млн. долара във възстановяване на свой храм

Легендарният манастир Шаолин в централен Китай ще инвестира 2 млрд. юана (около 293 млн. долара) във възстановяването на северния си клон в провинцията Тиендзин, съобщи Shanghai Daily.

От манастира казват, че се борят за реконструкцията на северния си клон, който е разрушен от японските войски по време на Втората световна война, от 2002 г. насам.

Надеждите са реставрацията да го превърне в световноизвестна религиозна и туристическа атракция.

Новият храм ще интегрира съвременни технологии с древни културни фактори, обяснява главният архитект Лиу Пейсън. Основният материал ще бъде дървото, но ще се използва слънчевата енергия, енергоспестяващо осветление и инсталация за събиране на дъждовна вода. Целта е да се построи енергийно ефективна сграда в синхрон с будистките вярвания, обяснява архитектът.

Финансирането за работата по реставрацията на северния си „филиал“ Шаолин ще осигури самостоятелно. За планирани срокове на проекта не се съобщава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още