IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кипър се чуди как да стимулира сделките с имоти

От асоциацията на строителните предприемачи предлагат редица мерки, според местно издание обаче най-важно е да се свалят цените

13:12 | 26.09.09 г.
Кипър се чуди как да стимулира сделките с имоти

Кипърската асоциация на строителните предприемачи е изпратила писмо до президента Димитрис Христофиас с предложения за стимулиране на търсенето на жилищния пазар, пише Cyprus Property Magazine. 

В писмото има някои полезни идеи, коментира изданието. Така например се предлага отговорността за издаване на нотариални актове да премине към частния сектор, което би ускорило процедурата и би засилило приходите в държавната хазна.

Има и редица предложения, свързани с ДДС като отпадане на таксите за прехвърляне, когато ДДС е платен, или пък опростяване на регулациите за връщане на ДДС при покупката на първо жилище. Предлага се също да се вдигне прагът за общ годишен доход на двойките, които кандидатстват за жилищен заем от държавата, до 60 хил. евро от сегашните 40 хил.

Това са разумни предложения, но сами по себе си няма да засилят търсенето, пише в редакционен коментар изданието. Първо, цените на имотите, които все още са твърде високи, особено около Никозия, трябва да паднат с още 10% до 20%, настояват от списанието. Кипърските предприемачи обаче не изглеждат готови да свалят цените, за да активизират пазара, като вместо това предлагат правителството да намали данъка върху печалбата от 20% на 10% за определен период, което „би позволило сделки на по-разумни цени“.

Това показва, че асоциацията е наясно с нуждата от по-ниски цени, но иска държавата да направи това възможно, като намали данъка, така че сегашните надути цени да не бъдат засегнати, коментира още изданието.

Ако предприемачите искат да стимулират търсенето, има само един начин това стане – да свалят цените - не могат да очакват печалбите отпреди преди две години, призовава изданието.

Глобалната криза засегна сериозно пазара на жилища в Кипър. Продажбите на имоти в страната намаляха с над 50% през първите шест месеца на тази година, сочи държавната статистика. Още по-рязък е спадът при чуждестранните купувачи, които по принцип оказват силно влияние върху пазара. Броят на сделките с чуждестранни купувачи се е понижил със 75% през последните месеци. Пазарът бе засегнат и от отрицателната публичност заради проблеми със собствеността на имотите, които отблъскват купувачите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:58 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още