IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tрето общо събрание на Прайм Пропърти в рамките на 4 месеца

Сагата около обслужващите дружества на Прайм Пропърти продължава

15:31 | 25.09.09 г.
Tрето общо събрание на Прайм Пропърти в рамките на 4 месеца

Прайм Пропърти БГ АДСИЦ свиква Общо събрание на 26 октомври 2009 г. с точки за отмяна на решениe на общото събрания от 7 септември 2009 г., показва съобщение до БФБ-София.

Точка от дневния ред включва одобряване на сумите, с които плащанията по договорите надхвърлят прага от 2% според чл. 114 от ЗППЦК. Този член касае сделки със заинтересовани лица, каквито се явяват двете дружества, като членове на Съвета на директорите.

Двете дружества са Редстоун България ЕООД и Балканска Консултантска Компания ООД (БКК). Собственик на Редстоун България ЕООД към 2007 г. е Барклейс Риъл Истейст Холдингс Б.В. - Холандия. В БКК ООД собственици с по 50% са Владимир Каролев и Александър Бебов.

Сумите към дружествата бяха одобрени от Общото събрание, проведено на 30 юни 2009 г., но на събранието от 7 септември имаше предложение да бъде отхвърлено това плащане, което предложение не бе прието.

Ето че новото събрание отново ще обсъжда този въпрос.

За полугодието на 2009 г. възнагражденията за двете дружества са по 0,25% от активите за всяко тримесечие и по 10% от печалбата от продадените имоти. Общо за двете дружества на година таксата е 2% от активите и 20% от печалбата.

За полугодието на 2009 г. сумата е по 325 860,57 лв. за всяко от дружествата. Вече са изплатени по 247 хил. лв. от сумата, но под условието, че подлежат на одобрение от Общото събрание на акционерите.

На Общото събрание от 7 септември 2009 г. Деница Ходжаева от Immoeast е изразила мнение, че таксата от активите и процента от печалбите трябва да са съобразени с бенчмарка на ЕС за такава дейност, например с групата Immoeast.

На същото събрание Владимир Каролев от Балканска консултантска компания ООД е сравнил 2% такса от активите и 20% от печалбата с таксите при БенчМарк Фонд Имоти АДСИЦ и Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ, където тя е 3% от балансовите им активи и 15-20% от печалбата. По думите на Каролев таксите при двата фонда котирани на европейски борси, а именно Equest и Black See Properties са годишно мениджърско възнаграждение от 2% от активите и 20% от печалбата, което означава че възнагражденията на мениджърските дружества на Прайм Пропърти БГ АДСИЦ се вписват в този стандарт, е заявил Каролев.

Основен акционер с 42% дял е австрийската Immoeast, Победа АД, Бургас притежава 22%, пенсионните фондове на Доверие около 21% и Булстрад около 4%.

Друго решение предвидени за отмяна е намаляването на броя на членовете на Съвета на директорите от шестима на четирима души и промяна в нужния кворум за вземане на решения от 80% на 75%.

Новото предложение е като членове на Съвета на директорите да бъдат освободени дружествата Редстоун България ЕООД и Балканска Консултантска Компания ООД. На събранието проведено на 7 септември 2009 г. предложението бе като директори да бъдат освободени Светослав Кьосев и Редстоун България ЕООД, но тогава решение не бе взето.

За последните три месеца акциите на дружеството поевтиняват със 17,8% до 0,61 лв. за акция и 21,8 млн. лв. пазарна капитализация.

Свързани компании:

Прайм Пропърти БГ АДСИЦ(PPBG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:33 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още