IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цените на луксозните имоти в Лондон тръгнаха нагоре заради слабо предлагане

Къщите и апартаментите с цена над 1 млн. паунда в най-скъпите лондонски квартали са поскъпнали с 4% през третото тримесечие

12:22 | 25.09.09 г.
Цените на луксозните имоти в Лондон тръгнаха нагоре заради слабо предлагане

Цените на луксозните жилища в централен Лондон се повишават с 4% през третото тримесечие спрямо предходното в резултат на това, че купувачите се конкурират за по-малко имоти, сочи проучване на британската агенция за имоти Savills Plc.

На годишна база къщите и апартаментите с цена над 1 млн. паунда в най-скъпите лондонски квартали поевтиняват с 4,9%, сочат още данните.

Най-големите тримесечни повишения се регистрират в кварталите Челси, Найтсбридж, Кенсингтън и Белгрейвия в западната част на британската столица.

„На пазара няма достатъчно имоти в най-престижните райони, за да посрещнат търсенето“, коментира пред Bloomberg Камила Дел, управляващ партньор на Black Brick Property Solutions, която търси жилища за богати клиенти. Тази година компанията й е посредничила при сделки с имоти на стойност 45 млн. паунда.

Броят на жилищата, обявени за продажба, е с около 25% по-нисък от средната стойност за последните пет години, изчисляват още от Savills.

Търсенето на луксозни имоти се е повишило, след като цените паднаха с около 18% спрямо пика си през септември 2007 г,. коментират от агенцията.

Недостигът на първокласни имоти на пазара обаче може да не се застои дълго, смята Йоланде Барнс от отдела за жилищни проучвания на агенцията. Най-силният пазар от две години вероятно ще окуражи повече собственици да опитат да продадат.

Според отделно проучване на друга базирана в Лондон агенция - Knight Frank LLP, представено днес, цените на луксозните имоти са се повишили с 1,3% през септември спрямо август. Спрямо година по-рано те са по-ниски с 8,9%, което е най-слабият годишен спад от 12 месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:59 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още