IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Шварценегер ще разпродава бизнес сгради за 2 млрд. долара

В началото на следващата година на пазара се очаква да излязат 11 сгради в Сакраменто, Лос Анджелис, Сан Франциско и други градове в Калифорния

10:20 | 25.09.09 г.
Шварценегер ще разпродава бизнес сгради за 2 млрд. долара

Когато през 90-те години на миналия век икономиката на Калифорния се развиваше бурно и хазната на щата се пълнеше с данъчни приходи, тогавашният губернатор Пит Уилсън решава да построи серия офис сгради в столицата на щата Сакраменто, за да се спестят разходите за наем, пише местното издание Sacramento Bee.

Само десетилетие по-късно администрацията на губернатора Арнолд Шварценегер стартира процес за продажбата на много от същите сгради, които навремето се рекламираха като дългосрочно средство за пестене на парите на данъкоплатците. Днешната цел е по-непосредствена – да се платят задълженията и да се привлекат средства към празната хазна. Решението е само едно от разнообразие от краткосрочни мерки за справяне с кризата, сред които продажбата на излишни щатски имоти, каквито ходове предприе и Аризона.

В Калифорния в началото на следващата година на пазара ще излязат за продажба 11 щатски сгради на обща стойност близо 2 млрд. долара, за да се покрият задълженията по облигации за 1,4 млрд. долара и да се приберат 600 млн. долара „за подкрепа на други правителствени програми от критично значение“, са съобщили от местното управление.

Сред предложените за продажба имоти са някои от най-високите и най-забележителните сгради в Сакраменто. Обмисля се продажбата също и на имоти в Лос Анджелис и Сан Франциско и в други градове в щата.

Щатските служители няма да се местят от сградите, като Калифорния ще ги наеме от новите собственици.

Очакваната разпродажба разведри иначе подтисната обстановка в офис сегмента, където има малко сделки или дори оферти, особено в Сакраменто.

Решението на щата предизвика дискусии дали е разумно да се продават дългосрочни активи за краткосрочни цели в условията на слаб пазар. Мнозина са на мнение, че съществуват рискове, но вярват, че „красивите щатски сгради“ клас A с един наемател ще донесат добра цена.

През май тази година стана известно, че Шварценегер обмисля продажбата на някои имоти на щата, сред които стадионът Los Angeles Memorial Coliseum, затворът Сан Куентин и изложбеният център Orange County Fairgrounds. Миналия месец пък беше организирана “гаражна разпродажба“ с цел да се съберат средства за намаляване на бюджетния дефицит на щата, която събра над 1,5 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:01 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още