IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Южна Корея и Танзания в поредната сделка със земя на богата и бедна държава

Богати страни търсят все по-усилено земеделска земя в по-бедни държави, за да си гарантират осигуряването на хранителни запаси

15:45 | 24.09.09 г.
Южна Корея и Танзания в поредната сделка със земя на богата и бедна държава

Южна Корея е постигнала споразумение за развитието на земеделска земя в Танзания – това е поредната от серия подобни сделки между богати и бедни държави, пише BBC.

Предмет на споразумението са 1000 кв. км, като половината ще бъдат развити за местни фермери, а половината ще се ползват за преработка на хранителни продукти за Южна Корея, са съобщили корейски държавни служители.

Богати държави търсят все по-усилено земеделска земя в по-бедни страни, за да си гарантират осигуряването на хранителни запаси. В страни като Китай, Саудитска Арабия, Южна Корея и Кувейт има недостиг на обработваема земя и затова те търсят селскостопански инвестиции в Африка.

Миналата година Сеул подписа сделка за наем на големи площи и с Мадагаскар.

Сделката обаче, която предвиждаше наем на площ с размера на Белгия, изпадна в несигурна ситуация, след като по-рано тази година правителството на Мадагаскар беше свалено с преврат. Новите управляващи заявиха, че ще отменят сделката, която се сочи сред причините за обществените вълнения.

Контролираната от държавата Korea Rural Community Corporation казва, че през следващия месец ще бъде подписан меморандум за разбирателство с Танзания.

От корпорацията обясняват, че на земята ще се произвеждат преработени хранителни продукти като готварско олио, вино и нишесте.

Лий Ки-Чърл, служител на корпорацията, очаква Танзания да има и други ползи от сделката. „Някои африкански държави изнасят плодове и внасят плодов сок или пък изнасят маслини, а внасят зехтин, просто защото колонизаторите им в миналото не са ги научили как се преработват хранителни продукти“, коментира той пред AFP.

„Планираме да създадем образователен център за танзанийски фермери, за да реализираме трансфер на селскостопанско ноу-хау.“

По думите му около 100 млрд. вона (83 млн. долара) ще бъдат инвестирани в развитието на първоначална територия от 100 кв. км в идните няколко години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:24 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още