IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Скандинавските пазари на имоти дават признаци на възстановяване

Въпреки това дъното все още не е достигнато в някои от тях, както и в балтийските страни

14:37 | 23.09.09 г.
Скандинавските пазари на имоти дават признаци на възстановяване

Пазарът на бизнес имоти в скандинавските страни започва да достига дъното, въпреки че цените на имотите в някои от северните пазари в Европа ще продължат да падат, твърдят анализатори, цитирани от PropertyWire.

Цените в Норвегия и Дания са започнали да се стабилизират, но дъното все още не е достигнато в Швеция, Финландия и балтийските страни, смятат те.

Пазарът на наеми в целия регион е отслабнал значително през последната година, но има известна разлика между различните страни, като Хелзинки и Копенхаген като цяло отчитат по-малки понижения на наемите в сравнение с другите столици.

Норвегия води възстановяването, а стабилизирането на наемите на качествени имоти на добри локации в Копенхаген означава, че не се очаква цените да паднат още много.

„Вече виждаме знаци, че приближава дъното на пазара, след като някои играчи започнаха да се връщат и купуват. Започнаха да се увеличават обемите на сделките, а цените дават признаци на стабилизиране“, казва Мари Бухт от консултантската компания в сектора на недвижимите имоти Newsec.

В Швеция и Финландия падащите наемни нива означават, че цените продължават хода си надолу въпреки ниските лихви, макар и с по-бавен темп отпреди, допълва тя.

В балтийските страни пък цените паднаха драстично през последната година. Въпреки това се очаква стабилизиране на цените в идните години, макар това да зависи повече от по-ниските лихви като цяло, отколкото от поврат на пазара.

„В текущата ситуация ценовите нива на пазара на пазара на имоти са привлекателни и в скандинавските, и в балтийските страни“, смята Бухт.

В Осло наемите се очаква да се стабилизират към края на 2009 г., докато за Стокхолм се счита, че най-големият спад на наемите вече е отминал, макар и да се прогнозират последващи, но по-слаби понижения през последните няколко месеца на годината и в началото на 2010 г.

Резкият спад на сделките обаче става предизвикателство за сектора. През първата половина на 2009 г. обемът на сделките в скандинавските и балтийските пазари на имоти се сви с 80% до рекордно ниски стойности. Подобен спад е регистриран в Швеция и Дания, докато във Финландия и Норвегия обемите се свиха със 75% и 60% съответно.

Продажбите на жилищни имоти във Финландия започнаха да се възстановяват, сочат отделни данни на държавната статистическа агенция.

Цените са нараснали през второто тримесечие на годината с 2,3% в Хелзинки и с 5,8% общо спрямо първото тримесечие. Това означава, че сегашните нива на цените на жилищата са само с 3,3% по-ниски спрямо пиковите си стойности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:46 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още