IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Падащите цени като характеристика на скъпите имоти в Щатите

Въпреки че последните данни намекват за стабилизиране на цените на основния пазар, новините за сегмента на луксозните имоти не са толкова добри

12:10 | 23.09.09 г.
Падащите цени като характеристика на скъпите имоти в Щатите

Падащата цена се превръща в характеристика на скъпите имоти в престижни квартали в Щатите, като се добавя към други характерни черти на имотите в сегмента, каквито са например гледката към океана, плувният басейн и гаражът за четири автомобила.

Въпреки че последните данни намекват за стабилизиране на цените на американските жилища на основния пазар след няколкогодишни проблеми, новините за луксозните имоти не са толкова добри.

Това естествено е лоша новина за продавачите. Иначе тези, които търсят да купят имот на цена над 2 млн. долара, ще намерят силно снижени оферти и дори може да успеят да свалят цените още по-ниско, пише Wall Street Journal.

Вчера от Федералната агенция за жилищно финансиране (FHFA) отчетоха за юли ръст от 0,3% на средните цени на жилищата в национален мащаб, включително повишение от 1,6% по Западното крайбрежие. Ръстът е скромен и отчасти повлиян от сезона, като някои анализатори дори са разочаровани, че не е по-голям.

Въпреки това цените се повишават вече три поредни месеца.

Тези данни обаче касаят жилища, закупени с ипотеки с подкрепата на FHFA – в повечето райони това се отнася за ипотеки до 417 хил. долара или до 713 хил. за най-скъпите райони. Тук не влизат луксозните и скъпи имоти, където перспективите остават мрачни.

„Бих казал, че сме с 40% под цените от 2007 г. за всичко“, коментира пред изданието брокерът Чад Роджърс, който покрива района от Малибу до Холивуд Хилс за Hilton & Hyland, агенция за имоти в Бевърли Хилс. „Днес виждаме цените там, където бяха през 2003.“

„Имотите с цени от 10 млн. до 30 млн. се задържат на пазара много дълго време. Претърпяват много корекции на цената“, казва Кейти Ууд, която работи за Gibson International в същия район.

По думите й брокерите днес „продават апартаменти за 500 хил. долара, докато преди продаваха къщи за 5 млн.“

В друг район на Щатите - в Грийнуич, Кънектикът, където има много хедж фондове, местният брокер Ерик Бьорк от Prudential Real Estate описва сходна ситуация: „Има ново ниво на определяне на стойността. Имотите за 8 млн. се продават за 6 млн., а тези за 10 млн. - за 8 млн. Ако сметнете, излиза нещо от сорта на корекция от 20% до 30%.“

Подобни твърдения могат да се чуят на няколко американски пазара на луксозни имоти. От сайта за оферти за продажба на имоти Trulia.com са анализирали какво се случва с офертните цени на жилищата за над 2 млн. долара.

Подобни имоти формират едва 2% от офертите в сайта, но представляват 25% от общата стойност на ценовите корекции. Като цяло продавачите на имоти за над 2 млн. долара са свалили офертните си цени с общо 7 млрд. долара, като средното намаление на цената е 14%. Същевременно средното намаление за всички имоти в Trulia е 10%.

Интересни са данните и по райони - 28% от жилищата за продажба в Бевърли Хилс в момента са понижили цената си, като средната отстъпка е 11%. В Аспен в Колорадо 39% от имотите са с по-ниски цени, средно с 16%. В Калифорния в някои от най-престижните райони в Нюпорт Бийч и Монтерей една трета от продавачите са свалили цените със средно 15%. В Малибу над половината от имотите за продажба са с намалени цени.

Анализатори тълкуват тези понижения като признаци, че някои от пазарите може би най-накрая застигат кризата на по-широкия пазар на имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:19 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още