IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пазарът на имоти в Румъния най-тежко засегнат от кризата в региона

Immoeast смята да продаде активи в Румъния, като може да продаде и мол в Москва, за да намали зависимостта си от тези пазари

11:26 | 23.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Пазарът на имоти в Румъния най-тежко засегнат от кризата в региона

Пазарът на имоти в Румъния, който е най-големият за Immoeast в Югоизточна Европа, бе засегнат по-тежко от глобалната финансова криза от който и да бил друг в региона, смята изпълнителният директор на австрийската строително-инвестиционна компания Immoeast AG.

Финансирането на изграждането на търговски центрове в Русия бе значително затруднено, а наемателите бяха засегнати от спада на рублата спрямо долара.

Компанията смята да продаде активи в Румъния, като може да продаде и мол в Москва, за да намали зависимостта си от тези пазари, казва изпълнителният директор Едуард Цетнер, цитиран от Bloomberg.

“Имаме прекалено много инвестиции в някои държави като Румъния или като молове в Москва”, казва той. „Ние не сме принудени да продаваме и ще продадем, за да преструктурираме портфолиото си по начина, по който искаме.“

През ноември компанията ще отвори най-големия мол в Европа, който ще се намира в Москва.

Догодина Immoeast ще отвори петия търговски център в Москва и след това ще реши дали да продаде някой от тях.

“Може да продадем и повече, отколкото предвиждаме, тъй като получаваме повече оферти от очакваното”, казва той. „Имаме някои ограничения. Не бихме искали да губим пари по отношение на първоначалните инвестиции.“

Активи в Румъния

Към 30 април компанията имаше 72 актива в Румъния на обща стойност 750 млн. евро. Това представлява около 13% от общия обем на нейните активи. В страната тя изгражда три мола с обща площ близо 115 хил. кв. м, които се планира да бъдат отворени през 2010 г.

“Делът на портфолиото на Immoeast в Румъния е относително висок”, казва Гернот Яни, анализатор в Erste Group Bank във Виена.

“Продажбата на активи в Румъния може да има смисъл, ако ще се отрази добре на паричните потоци и парите могат да бъдат инвестирани по-добре другаде”, смята той. „Може би има смисъл да се продадат някои от завършените проекти и да се инвестира в тези в процес на развитие.“

Книжата на Immoeast се покачиха над осем пъти от началото на годината, което е най-добрият резултат на борсата във Виена. В резултат на това пазарната стойност на компанията достигна 3,25 млрд. евро.

Нейната компания майка Immofinanz AG, която притежава 55% от нея, е втората по ръст на цена на акциите компания на Виенската борса тази година.

У нас Immoeast има проекти за изграждане на ваканционни комплекси по Черноморието, като притежава и офис сградата Antim Tower в София. Миналата година тя се включи в проекта за изграждането на търговския център „Черно море Парк” във Варна.

Immoeast отчете загуба за финансовата си година до края на април 2009 г. в размер на 913,2 млн. евро в сравнение с печалба от 251 млн. евро за предходната година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:10 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още