IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Предлагат обезщетяване със собственост при отчуждаване на земя, не с пари

Собственици на терени, които се отчуждават заради строителство на пътища и магистрали, търсят максимална финансова изгода от държавата и общините, които не разполагат с такъв ресурс

14:55 | 18.09.09 г.
Предлагат обезщетяване със собственост при отчуждаване на земя, не с пари

Подготвят се промени в Закона за устройство на територията, които да ускорят стартирането на големи инфраструктурни проекти, финансирани със средства от ЕС, каза пред журналисти във Велико Търново главният архитект на София Петър Диков.

По думите му едно от предложенията предвижда възстановяването на действащата преди години, но отменена възможност собствениците на земеделски земи, предвидени за отчуждаване, да бъдат обезщетявани със собственост, а не срещу пари.

В момента има тенденция собствениците на терени, които се отчуждават заради строителството на пътища и магистрали, да търсят максимална финансова изгода от държавата и общините, които не разполагат с такъв ресурс за обезщетения, коментира Диков, цитиран от БТА.

Той посочи пример от изграждането на автомагистрала "Люлин", когато собственици поискали за пустеещи земи, предвидени за отчуждаване, цени от 40 до 50 евро за квадратен метър, които многократно надхвърляли пазарните стойности.

Смятам, че когато става дума за земеделски земи, обезщетението със собственост е напълно логично, защото държавата и общините ще спестят значителен финансов ресурс, добави Диков.

Според него предложенията за обезщетенията трябва да бъдат приети приоритетно сред предвидените промени в Закона за устройство на територията, за да бъде ускорено изпълнението на големи проекти, които ще стимулират не само строителния бранш, но ще помогнат и за бързото излизане на страната от икономическата криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:02 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още