IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Наемите в търговските центрове в Европа с 9% спад за година

При търговските улици наемите са се понижили средно с 4%

13:53 | 18.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Наемите в търговските центрове в Европа с 9% спад за година

Наемите на площите в търговските центрове в Европа са се понижили с 9% за последните 12 месеца до второто тримесечие на 2009 г. Това сочи проучване на консултантската компания Savills, проведено на 23 ключови пазара в Европа.

Спадът за търговските улици е средно 4%. Пониженията за първокласните локации са по-ограничени, тъй като търсенето за последните е останало силно, се казва в проучването.

Пазарите, които са отчели спадове над средните за континента, са тези в Югоизточна Европа и локациите извън градските части във Великобритания.

Промяната в нормата на капитализация се е за забавила, но като цяло е отчела значителни повишения през последните тримесечия.

„Слаб ръст на инвестиционната активност през второто тримесечие задържа по-значителното покачване на доходността, отчетено през предишните тримесечия”, коментират от компанията. „От друга страна, много пазари все още се намират в начална фаза на спада на наемния цикъл.“

Въпреки че на тримесечна база спадът в наемите се забави в сравнение с първото тримесечие на годината, на годишна база наемните нива на пазарите на бизнес имоти в Европа се очаква да се понижат с 12%. За първокласните офис сгради спадът се очаква да бъде 7,5%.

Наемите в Лондон бяха първите, които демонстрираха някакви признаци на живот, като нивата в Уест Енд отчетоха ръст от 16% през второто тримесечие.

Средната доходност при офис площите на пазарите, включени в проучването, остана сравнително стабилна през тримесечието. Сега нивата при първокласните площи са почти на тези от края на 2004 г. Наред с това за пръв път от началото на 2008 г. досега на някои локации се наблюдава корекция в доходността. Примери за такива са Лондон, Манчестър, Мадрид и Париж.

На годишна база наемите при първокласните активи на сегмента на складови площи са отчели спад от 8,5% през второто тримесечие в сравнение с 2,5% през първото. Сравнително по-стабилни са останали пазарите в Италия, Франция, Холандия и скандинавските страни.

Ръстът в доходността се е забавил поради подновения инвестиционен интерес в сегмента след силните корекции през предишните тримесечия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:40 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още