IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Тревожните неизвестни, които крие ръстът на жилищния пазар на Острова

Ръстът на пазара във Великобритания е неустойчив и спадовете ще продължат и през 2010 г., смятат консултанти

10:28 | 18.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Тревожните неизвестни, които крие ръстът на жилищния пазар на Острова

Настоящото възстановяване на пазара на жилищни имоти във Великобритания няма да трае дълго и цените се очаква да се понижат със 7% през 2010 г., смятат анализатори.

Въпреки подобрения сентимент на пазара през последните шест месеца възстановяването се очаква да бъде неустойчиво, сочи доклад на консултантската компания за имоти Jones Lang LaSalle.

„Нашето мнение е, че сегашното възстановяване е доста крехко и, че в един момент през следващите шест месеца настроението на жилищния пазар и цените ще се понижат отново. Това може да стане съвсем естествено или може да е провокирано от някакво събитие“, пише в доклада.

„Смятаме, че изненадващото възстановяване на жилищните цени през последните шест месеца промени значително изгледите за годишен ръст на жилищните цени през следващите няколко години. Това не е положително развитие“.

Средните жилищни цени в страната са се покачили с 8,4% между февруари и август, но на това повишение трябва да се гледа предпазливо, предупреждават анализатори.

„Това ранно и силно възстановяване бе изненада за всички и в много отношения противоречи на фундамента на сегашната и очакваната икономическа слабост. Логично това повдига въпроса дали възстановяването на цените може да бъде устойчиво и дали спадовете на цените за този цикъл наистина са приключили“.

Още по-важен въпрос, провокиран от ръста, е свързан с устойчивостта и представянето на британския пазар при каквито и да било обстоятелства, както и приложимостта на сегашния модел за прогнозиране на цените.

Въпреки че подемът на пазара е окуражаващ, не е възможно да бъдат пренебрегнати краткосрочните рискове, които ръстът в безработицата и ограниченият кредитен ресурс крият за жилищния сектор във Великобритания.

„Като цяло смятаме, че сегашното съживяване на жилищния пазар е неоправдано и неустойчиво и икономическият фундамент скоро ще повлияе и ще преобърне настроението на жилищния пазар“.

Това е малко вероятно да стане веднага и спадовете в цените може да не се върнат преди 2010 г. Според нашето проучване жилищните цени във Великобритания ще отчетат лек ръст до края на годината, но през 2010 г. очакваме спадовете да се възвърнат, казват от компанията.

Мащабът на спада е трудно да се прецени, но вероятно ще бъде около 7%.

Според анализаторите устойчиво възстановяване едва ли ще дойде преди 2012 г., като цените на жилищата в страната се очаква да се покачат с 8% през 2014 г., като Лондон и южните райони ще се възстановят най-рано и най-бързо.

Според друго проучване, публикувано скоро, цените на имотите на Острова няма да се върнат към нивата от своя връх през 2007 г. поне още пет години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още