IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Отмениха сделката за летище Търговище

При вътрешния одит са установени множество съществени нарушения при обявяването и провеждането на процедурата за продажба на летището

22:13 | 17.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Отмениха сделката за летище Търговище

Правителството отмени решението на Министерски съвет от 22 юни 2009 г., с което се дава съгласие за продажбата на бившото летище Търговище, собственост на „Летище Пловдив" ЕАД, съобщиха от Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС).

Кабинетът прие условията и процедурата за нецелесъобразни.

След извършен вътрешен одит от МТИТС са установени множество съществени нарушения при обявяването и провеждането на процедурата за продажба на Летище Търговище, посочват от ведомството.

Едно от нарушенията е неспазване на 14-дневния срок за публикуване на обявата за търга - обявлението е публикувано на 10 август 2009 г., а дата за провеждане е 20 август 2009 г. Освен това в противоречие със Закона за търговския регистър е от кандидатите да се изискват удостоверения от Агенцията по вписванията. Така се отстраняват другите участници от процедурата и ценовите им предложения не се отварят.

Съгласно оценката на активите на летището, предложената стойност към март тази година е била 445 232 лв. Назначената от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков проверка е доказала, че това е едва 10,49% от балансовата стойност на активите. Новата оценка на пазарната стойност възлиза на 1 409 664 лв.

Имотът е с площ 943 388 кв. м, заедно с построените в него двуетажна масивна железобетонна сграда - аерогара (с приемна част, технически блок и ресторант) и едноетажна масивна сграда за техническо обслужване.

Летището, което не функционира от повече от 10 години, беше купено от 20-годишния бизнесмен студент Иво Красимиров Петров. Процедурата по сделката бе спряна в края на август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още