IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Началното жилищно строителство в САЩ се покачи до деветмесечен връх

Броят на новите строителни обекти в жилищния сектор в Щатите нараства с 1,5% през август

16:50 | 17.09.09 г.
Началното жилищно строителство в САЩ се покачи до деветмесечен връх

Строителните компании в САЩ са започнали работа през август по най-много жилищни обекти от девет месеца. Това се дължи най-вече на скок при многофамилните сгради, които компенсират спадa при еднофамилните имоти.

Началното жилищно строителство се повишава с 1,5% през август и достига 598 хил. единици на годишна база, каквито бяха и очакванията на икономистите.

Строителството на еднофамилни жилища се свива с 3%, което е първи спад от януари насам, докато същевременно е била започната работа по 25% повече многофамилни сгради.

Възможно е обаче строителите да започнат да свиват дейността си, защото изтича срокът на действие на правителствената програма за данъчни стимули на купувачите на имот за първи път. През последните месеци инициативата заедно с пониженията на цените подкрепи продажбите и компаниите може би се опасяват да не се окажат с излишък в предлагането, ако програмата не бъде удължена, пише Bloomberg.

Очакванията бяха началното жилищно строителство да нарасне до 598 хил. единици от 581 хил., първоначално отчетени за юли, според медианната прогноза на 74 икономисти, анкетирани от агенцията. Оценките варираха от 570 хил. до 640 хил.

Разрешителните за строителство, които са признак за бъдещото развитие на сектора, отчитат ръст от 2,7% до 579 хил. единици на годишна база през август, като повишението отново се дължи на увеличение при многофамилните сгради. Очакванията за разрешителните бяха за ръст до 583 хил.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:03 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още