IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Рим ще търси спонсори за ремонт на Колизеума

Спонсорството ще помогне за „бързо и сигурно“ спасение за застрашената забележителност, необходими са поне 5 млн. евро, обяви кметът на града

12:12 | 16.09.09 г.
Рим ще търси спонсори за ремонт на Колизеума

Колизеумът в Рим се нуждае от „епохален“ проект, който да обезопаси обекта, заяви кметът на града Джани Алемано, цитиран от италианската агенция ANSA. За целта Рим планира да привлече международни спонсори, за да се подобри състоянието на символа на града, който е на 2 хил. години. 

„Ще проведем огромна, епохална интервенция“, каза Алемано, като оприличи планирания проект по мащаби на този за възстановяване на Сикстинската капела.

Спонсорството ще помогне за „бързо и сигурно“ спасение за застрашената забележителност, каза още кметът и призна, че ще бъдат необходими „поне 5 млн. евро“.

Колизеумът се нуждае от незабавна реставрация, подчерта и Франческо Гиро, държавен секретар за паметниците на културата. „Някои части от него се разпадат. Проектът ще включва целия амфитеатър, от основите до третия ред аркади“, допълни той.

Римският форум, хълмът Палатин и термите на Диоклециан също се предвижда да бъдат обновени следващата година, като се необходими и допълнителни усилия в идните години, за да бъдат завършени други текущи разкопки и реставрационни дейности, каза още Гиро.

„Ще искаме от правителството да отдели повече средства от бюджета, защото 60% от археологическите обекти в Рим не са достъпни, това е притеснително голям дял“, допълни Гиро.

По думите му ако се подобри достъпът, ще бъде възможно да се удвоят приходите, които обектите сега генерират – около 35 млн. евро.

Колизеумът, или амфитеатърът на Флавий, както е правилното му име, е сред най-посещаваните археологически обекти в света с около 4 млн. посетители на година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:56 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още