IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Съветват ремонтът на старо жилище да включва подмяна на електроинсталацията

Няколко съвета на експерти за правилното изграждане и поддържане на вътрешните електрически инсталации в жилищни сгради

17:51 | 15.09.09 г.
Съветват ремонтът на старо жилище да включва подмяна на електроинсталацията

При планиране на ремонт на старо жилище предвидете подмяна на електроинсталацията, тъй като това ще ви спести много бъдещи проблеми, съветват от енергийната компания ЧЕЗ. От дружеството стартират съвместно с веригата Мосю Бриколаж комуникационна кампания за правилното изграждане и поддържане на вътрешните електрически инсталации в жилищни сгради. Съветите са отправени до крайните потребители, както и към компаниите за поддръжка на недвижими имоти.

Тъй като броят на електроуредите в един дом расте, ако старата електрическа инсталация има определен капацитет, включването на електроуреди като пералня, миялна, вградена фурна, проточен бойлер ще надвиши този капацитет и е възможно пренатоварване на мрежата, посочват експертите.

Затова те препоръчват да се подменят старите бушони с автоматични прекъсвачи, които ще дадат по-голяма защита на електроинсталацията. В зависимост от броя уреди, които ще се ползват, се определя и мощността за всеки прекъсвач.

Електроинсталациите в панелните блокове са предвидени за определен капацитет на натоварване, т.е. едновременно включване на хладилник, готварска печка и телевизор. Важно е да се проучи капацитета на вътрешната инсталация и да се обмисли разширяването й.

Освен смяната на електроинсталацията с нова, от компанията съветват потребителите да обърнат внимание и на ключовете и контактите. Предлагат се различни модели, като например такива с твърди връзки или с устойчива на висока температура пластмаса, които осигуряват надеждност и безопасност на връзката.

Ако домът е на 35-40 години, това означава, че и кабелите на електрическата инсталация са стари и могат да предизвикат инциденти или да са причина за лошото качество на тока в жилището. Затова съветът е те да се подменят. В зависимост от консуматорите (уредите), които ще се включат в мрежата, е необходимо да се съобразят и кабелите, както и съответният брой кръгове за самата електроинсталация.

При полагане или подмяна на електрическата инсталация трябва да се търси специалист електротехник, който ще изготви най-подходящата за жилището схема на електрическата инсталация. В противен случай опасността от инциденти е голяма, подчертават от компанията.

За да се улесни монтажът на новата електроинсталация, може да се ползват первази, чрез които прекарването на кабелите е удобно и лесно.

Добре е да знаете как точно е разположена електрическата инсталация в дома ви, коментират експертите. В противен случай има риск при най-малкото нещо като поставяне на картина на стената да се предизвика токов удар, като се засегне някой кабел от инсталацията.

В случай че нямате информация за разположението на електрическата инсталация в дома си, може да се снабдите с детектори, които откриват електрическите кабели, независимо дали са вградени в стена или зад перваз.

За по-голяма безопасност може да се монтира в таблото за бушоните защита против токови удари. В съответствие с новите изисквания в електротаблата трябва да бъдат поставяни дефектнотокова защита и защита от пренапрежение.

За да не се претоварва електрическата инсталация, може да се монтират специални сензори, които “разбират” кога помещението има човек и сами активират електрозахранването в него.

Вътрешната мрежа обхваща всички електрически съоръжения от електромерното табло до последния контакт в жилището. В многофамилните жилищни кооперации захранването на етажното осветление и асансьорите е част от вътрешната инсталация на етажната собственост. Поддръжката на вътрешната електрическа инсталация е отговорност на собственика на имота.

Данни на Националния статистически институт сочат, че голямата част - 73% от жилищните сгради в България и вътрешните мрежи в тях са изграждани в периода 1946 -1990 г. Експерти препоръчват да се изследва вътрешната електрическа инсталация в жилищата и ако е завишена инсталираната мощност, да се предприеме ремонт, за да се осигури максимална безопасност на експлоатацията и качество на електроенергията в дома. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още