IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Не се очаква щатският пазар за бизнес имоти да се възстанови преди 2012

Възможно е наемите на офиси в Ню Йорк и Сан Франциско да паднат с 20% през следващата година

11:01 | 15.09.09 г.
Не се очаква щатският пазар за бизнес имоти да се възстанови преди 2012

Пазарът на бизнес имоти в САЩ вероятно няма да се възстанови преди 2012 г., а наемите на офиси в Ню Йорк и Сан Франциско може да паднат с 20% през следващата година, сочи проучване на очакванията на инвеститори в имоти.

Наемите на офиси в предградията може да паднат с до 20%, докато тези в централните градски части може да се понижат с около 10%, сочат резултатите от тримесечното проучване PricewaterhouseCoopers Korpacz Real Estate Investor Survey, публикувано днес.

„Най-големият проблем е, че бизнес имотите изостават от икономиката“, казва в интервю за Bloomberg Сюзън Смит, директор на отдела за консултации в сектора на имотите на PricewaterhouseCoopers. „Компаниите търсят начини да намалят разходите, много от тях продължават да намаляват служителите и да свиват нуждите си от площи”.

Цените на бизнес имотите в Щатите се сринаха с 36% от пика си през 2007 г. в резултат на ограниченото кредитиране, което пък доведе до рязък спад на продажбите.

Потенциални купувачи на бизнес имоти са споделили пред Pricewaterhouse, че очакват вълна от процеси за принудително отнемане на имоти от тежко задлъжнелите собственици следващата година.

Представителите на 115-те компании за имоти, участвали в проучването, очакват цените да паднат или да останат същите поне още шест месеца на всички пазари и при всички типове сгради. Офис наемите може да паднат с до 15% във Финикс и с 10% в Бостън, Денвър, Чикаго, Лос Анджелис и Сан Диего.

Шопинг моловете от отворен тип, които са построени около големи магазини като тези на Wal-Mart, Home Depot и Target може да отчетат спад на наемите до 10%, докато нивата в големите регионални молове може да паднат с 5%.

Инвеститорите очакват сегментът на апартаментите под наем да поведе възстановяването, което ще започне следващата година и ще продължи до 2012. Липсата на строителство означава, че предлагането ще остане статично, докато търсенето ще нараства заради имиграцията и други фактори, допълва Смит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:27 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още