IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Верига магазини за дрехи в Румъния фалира поради високи наеми в молове

Разходите за наем представляват около 20% от приходите на компанията, което е значително над оптималното препоръчително ниво

12:01 | 14.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Верига магазини за дрехи в Румъния фалира поради високи наеми в молове

Румънската верига магазини за дрехи Mondex бе на практика „задушена“ от високите цени за наем, плащани от нейните магазини в търговските центрове в страната, което я е довело до състояние на несъстоятелност. Това обясняват представители на нейната компания администратор Relco Active, цитирани от ZF.

Веригата има близо 100 магазина в различни части на Румъния, за които е плащала над 2 млн. евро наем на година. Това представлява около 20% от обема на нейните приходи, или значително по-високо от нивото, препоръчвано от консултантите за оптимално съотношение между разходи за наем и оборот, сочи изданието.

В резултат на това компанията планира да затвори 20-30 от магазините си в търговски центрове, които не са склонни да понижат наемите, а някои от обектите си тя ще пренасочи към други локации. Компанията смята да се концентрира върху пазара в Букурещ и да увеличи обема на износа си.

Акционерите на Mondex са подали заявление за фалит поради необслужвани задължения в размер на над 166 хил. евро от април досега, без да се смятат банковите кредити.

Общата стойност на заемите на компанията към края на миналата година е 13 млн. евро. За 2008 г. тя отчете приходи от 11,6 млн. евро и печалба от 17 хил. евро.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:10 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още