IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Интернет – основен източник на информация за пазара на имоти

80% от британсктие потребители използват интернет при покупко-продажба на имоти

10:36 | 14.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Интернет – основен източник на информация за пазара на имоти

Нови данни сочат, че все повече хора използват интернет при търсене на подходящия имот и при покупко-продажба.

Специално във Великобритания 80% от потребителите в момента използват онлайн портали за сделки с имоти, като интернет вече категорично се е превърнал в основен източник на информация за пазара, съобщава FT.

Изданието дава пример със сайта NetMovers, предлагащ брокерски услуги на пазара на имоти, в който само през изминалия месец регистрациите са се покачили с 40%.

Наред с развитието на интернет и усъвършенстването на технологиите фактор за това са и атрактивните цени на пазара. Жилищните цени на острова са достигнали нива, които не са регистрирани през последните 18 месеца. Докато преди девет месеца имотите застояваха на пазара без да могат да намерят купувач, сега все повече от продавачите адаптират цените си към пазара.

Според анкета на Кралския институт на лицензираните оценители на имоти (RICS) обаче засвидетелстваната напоследък активност на пазара се дължи отчасти от липса на имоти за продан.

„Когато пазарът се срина миналата година, инвеститорите стояха отстрани и чакаха той да достигне дъното. Това, което в момента виждаме, е завръщането на инвеститорите“, казва Гордън Маккълъм, изпълнителен директор на NetMovers. „Хората, които имат възможност за покупка в момента, се възползват от пазара.“

Според някои експерти настоящият ръст на инвестиционния интерес може да задвижи пазара в посока нагоре. Въпреки че подновената динамика може да не е представителна за сектора като цяло, тя със сигурност говори за подновено доверие на пазара и склонност на продавачите да мислят иновативно, пише изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:24 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още