IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инвестициите в бизнес имоти във Франция с 90% ръст през второто тримесечие

През второто тримесечие в страната са регистрирани инвестиционни сделки с бизнес имоти за 1,43 млрд. евро

14:56 | 11.09.09 г.
Инвестициите в бизнес имоти във Франция с 90% ръст през второто тримесечие

Инвестициите в бизнес имоти във Франция са нараснали с 90% през второто тримесечие на 2009 г. спрямо първото, сочат данните на консултантската компания в сектора Savills.

През второто тримесечие в страната са регистрирани инвестиционни сделки с бизнес имоти за 1,43 млрд. евро. Въпреки че увеличението на тримесечна база е значително, общият оборот за първото полугодие, който е 2,2 млрд. евро, остава със 71% по-малък от този през първото полугодие на миналата година (8 млрд. евро).

„Френският инвестиционен пазар дава положителни признаци на ръст и отчитаме известно облекчение при нарастването на доходността. И макар инвестиционният пазар да се подобрява, този на наемите продължава да страда от спад на търсенето и увеличаване на наличността, в резултат на което общото възстановяване може да стане бавно”, коментира Ерве Бланшет от парижкия офис на компанията, цитиран от Europe RE.

Пазарът на наеми отчита спад на активността на годишна база. Усвояването на индустриални и складови площи е 350 хил. кв. м през второто тримесечие, което доведе до усвояване за полугодието от общо близо 700 хил. кв. м. Това е спад от 41% спрямо същия период на миналата година.

На тримесечна база нарастват също наличностите при офисите и индустриалния пазар. Предлагането на офис пазара достига 3,2 млн. кв. м, а наличността при складовите площи се увеличава с 41% до 2,7 млн. кв. м.

По отношение на наемните нива офис пазарът отчита 25% спад на наемите за първокласни офиси в централния бизнес район на Париж от 761 евро на кв. м през 2008 г. до 606 евро за кв. м през тази година.

През същия период средните наеми в Ил дьо Франс бележат далеч по-малък спад от само 2,2% от 315 евро на 308 евро за кв. м.

На тримесечна база наемите остават относително стабилни в сектора на търговските и индустриалните площи, въпреки че се наблюдава низходящ натиск върху стойностите. Наемите за първокласни търговски центрове и ритейл паркове остават непроменени през последните 12 месеца от третото тримесечие на 2008 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още