IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Компании за имоти от Персийския залив се оглеждат за проекти в чужбина

Редица предприемачи от Близкия изток имат проекти в чужбина, но с по-скромни мащаби в сравнение с бума на пазара

13:27 | 11.09.09 г.
Компании за имоти от Персийския залив се оглеждат за проекти в чужбина

Планове за експанзия се зараждат в „пепелта“ на пазара на недвижими имоти в Близкия изток, като редица ключови предприемачи и компании за имоти обявиха нови проекти, пише Property Wire. Този път обаче погледите им са насочени не към пустинните пясъци в района, а далече в чужбина.

Прави впечатление също, че новите проекти имат доста по-скромни мащаби в сравнение с грандиозните планове, обявени на годишното изложение в Дубай Cityscape миналата година.

Така например Qatari Diar Real Estate Investment Company, подразделение на катарският държавен фонд Qatar Investment Authority, се готви да засили присъствието си на пазара на имоти в централна Азия с мега проект в Таджикистан.

В таджикската столица Душанбе ще бъде построен луксозен комплекс от смесен тип на стойност 150 млн. долара, който ще включва жилищни кули, търговски площи, петзвезден хотел, като и спортни съоръжения, когато бъде завършен през 2013 г.

Компанията води преговори за подобен проект и във Виетнам и разглежда китайския пазар като друга обещаваща възможност.

Глобалното подразделение за имоти на Dubai World, Limitless, планира да навлезе на пазара на имоти в Индонезия с инвестиция на стойност 1,7 млрд. долара, която предвижда застрояването на 330 хил. кв. м площи със смесено предназначение в Джакарта в партньорство с местната Bakrieland Development.

„Навлизането ни в Индонезия затвърждава ангажимента ни към Югоизточна Азия, където направихме големи крачки от стъпването си преди девет месеца“, казва Саед Ахмед Саед, изпълнителен директор на Limitless.

Междувременно Arabtec Holding е сигурна, че сделката за строителството на небостъргач за централа на руската Газпром Нефт в Санкт Петербург ще тръгне въпреки общественото недоволство от проекта.

От ЮНЕСКО предупредиха, че ще бъде засегнат историческият център на града и може да бъде изваден от списъка на обектите историческо наследство, ако бъде построена сградата. Според Зиад Махзуми, главен финансов директор на Arabtec, обаче протестите няма не се очаква да спрат проекта.

Компанията потвърди, че търси нови поръчки в чужбина, за да компенсира загубата на работа в ОАЕ. През март тя създаде Arabtec Saudi Arabia за инвестиции в Саудитска Арабия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още