IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Очакват стабилност на стойностите на качествените бизнес имоти в София

Пазарът в Турция е по-стабилен от тези в България и Румъния, смятат от Eastern European Property Fund

12:44 | 11.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Очакват стабилност на стойностите на качествените бизнес имоти в София

Въпреки че може да се очаква още покачване на доходността от бизнес имоти в България, недостатъчната наличност на качествени активи, особено в София, се очаква да ограничи негативния ефект върху стойностите на бизнес имотите в горния ценови сегмент в близко бъдеще. Това е мнението на анализаторите от инвестиционната компания Eastern European Property Fund Ltd, която има дейност у нас и в региона.

Въпреки това за пазарите на Румъния и България като цяло се очаква последващо понижение на стойностите на имотите през втората половина на годината.

От компанията правят сравнение между двете страни и пазара на имоти в Турция, където тя има няколко актива.

Въпреки че турските имоти също може да бъдат засегнати, очаква се те да останат стабилни, изчислени в долари, с подобрението на доверието в турската икономика.

У нас компанията е собственик на офис сграда на ул. „Георг Вашингтон“ в столицата. Близо 50% от нея са отдадени на ОББ. Стойността на сградата се е понижила до 4,12 млн. евро към 30 юни 2009 г. от 5,32 млн. евро в края на миналата година.

В Турция компанията има смесено портфолио от офиси и търговско-развлекателни комплекси на обща стойност от 26,3 млн. евро към края на първото полугодие. В края на декември стойността е била 31,2 млн. евро.

По-рано тази година Eastern European Property Fund обяви, че е решила да съсредоточи инвестиционната си политика върху пазара в Турция поради по-добрите инвестиционни възможности, които съществуват там в сравнение с Румъния и България.

Като цяло икономическата обстановка остава затруднена, коментират от компанията. В България и Румъния тя е по-волатилна в сравнение с Турция, където стабилността донякъде се завърна на пазара, а турската лира се покачи спрямо долара. Поради зависимостта си от чуждестранните инвестиции и връзките си с ЕС България и Румъния се борят да запазят инерцията на развитието в областта на градското възстановяване поради ограниченото подобрение на инфраструктурата, наличността на мащабни строителни проекти и сделки с имоти.

Компанията отчете 3,5 млн. паунда загуба за първите шест месеца на годината в сравнение със загуба от 12 хил. паунда година по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:47 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още