IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Имотите във Великобритания вече се търгуват по цени от края на 2008 г.

Средната цена на жилище в края на август е близо 161 хил. паунда, разкриха данните на ипотечния кредитор Halifax

13:16 | 10.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Имотите във Великобритания вече се търгуват по цени от края на 2008 г.

Жилищата във Великобритания са поскъпнали с 0,8% на месечна база през август, след като през юли цените им се повишиха с 1,2%. Докладът на един от най-големите ипотечни кредитори в страната Halifax разкри още, че цените на недвижимите имоти са ограничили своя годишен спад до 10,1 на сто.

Средната цена на жилище през трите месеца до края на август възлиза на близо 161 хил. паунда, което е малко повече в сравнение с ценовите нива в края на 2008 г. Анализаторите очакваха, че цените на имотите ще се повишат с 1% на месечна база и ще ограничат годишния си спад до 10%.

Експертите на Halifax са на мнение, че търсенето на жилища се е засилило през тази година поради по-достъпните цени и по-евтиното банково кредитиране. Индексът на цените на жилищата на Halifax обаче остава волатилен – той се е повишил през четири от първите осем месеца на тази година.

В рамките на тримесечието от юни до август цените на жилищата са се повишили с 1,7% на тримесечна база, което е най-силният ръст от юли 2007 г. досега. Делът на ипотечната вноска от разполагаемия месечен доход намалява значително до 29% през август спрямо 48% през 2007 г.

Проучването на друг голям ипотечен кредитор в страната – Nationwide Building Society, разкри, че средната цена на имот във Великобритания се е повишила със 7 хил. паунда от началото на тази година. Според Nationwide средната цена на жилище през август също е около 160 хил. паунда.

Британската лира поевтинява с 0,3% спрямо щатския долар на началото на днешната валутна сесия. Към 13:00 ч. българско време един британски паунд се разменя срещу 1,6487 щатски долара спрямо курс от 1,6517 преди данните за поскъпването на жилищата в страната през август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още