IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Офис наемите в Москва се върнаха на нивата от 1998 г.

Очаква се наемите да бъдат подложени на негативен натиск през следващите 18 месеца

10:42 | 10.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Офис наемите в Москва се върнаха на нивата от 1998 г.

През лятото на 2009 г. средните офис наеми в Москва достигнаха нивата от периода след кризата през 1998 г.

Наред с макроикономическите фактори, които допринасят за пониженото търсене на пазара и съответно за понижението на наемите, последните са подложени на негативен натиск и от страна на наемодатели в затруднено положение, които предлагат много ниски наеми, се казва в доклад на CB Richard Ellis (CBRE).

Сред собствениците в затруднено положение са предприемачи, развиващи проекти с помощта на банково финансиране, такива, които имат само един проект с големи мащаби, публични компании и др.

Наемодатели, които са собственици на големи новоизградени схеми в локации извън централните градски части, са готови да предложат наеми значително под базовото ниво от 200 долара на кв. м на година.

В момента в Москва има подобни схеми клас А офиси с обща площ от 200 хил. кв. м и над 1,3 млн. кв. м клас В.

Друг фактор, който подлага наемите на натиск в посока надолу, е активността по преотдаване под наем на вторичния наемен пазар. През 2007 и 2008 г. повечето от наемателите на площи клас А се разширяваха с бързи темпове, наемайки големи обеми нови площи.

Преотдаването под наем не е изцяло нова идея. Много от наемателите, които са наели повече от необходимите им площи, са имали намерение да ги отдадат на трети страни за период от 3 до 5 години, след което да започнат да ги използват самостоятелно.

Въпреки това икономическият спад ги принуди да променят тези свои планове и да замразят разширяването си. Вследствие на това площите, които бяха обявени за отдаване под наем на вторичния пазар, се увеличиха от 10 хил. кв. м през октомври 2008 г. до 100 хил. кв. м през август 2009 г.

От компанията смятат, че допълнителният натиск върху наемите ще продължи да влияе на пазара още до 18 месеца. Според първоначални очаквания от началото на 2009 г. се смяташе, че пазарът ще се възстанови в рамките на 12-18 месеца, особено в сегмента на клас А площите. Въпреки това от CBRE очакват, че процесът ще отнеме повече време и ще продължи през следващите 2-3 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:57 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още