IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Най-богатият румънец изгражда паневропейска империя от имоти

Дину Патричу направи оферта за придобиване на компанията за имоти Deutsche Land, в която притежава над 33%

17:23 | 09.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Най-богатият румънец изгражда паневропейска империя от имоти

Румънският милиардер Дину Патричу се подготвя за поредното си придобиване на пазара на имоти, с което продължава мисията си за изграждане на паневропейска империя за имоти.

Патричу се стреми да се възползва от сътресенията в сектора, които засягат дейността на все повече международни компании, и по-специално такива, листнати на алтернативния сегмент на Лондонската борса.

Чрез своя инвестиционен фонд Black Sea Global Properties тази сутрин Патричу направи оферта на стойност 39,9 млн. паунда за листнатата на Лондонската борса инвестиционна компания за имоти Deutsche Land.

Като се вземе предвид нетния дълг от 382 млн. паунда на Deutsche Land, офертата оценява компанията на близо 422 млн. паунда.

Офертата е на цена от 12 пенса на акция, което представлява премия от 9% над цената на акциите, на която компанията затвори във вторник. Въпреки това офертната цена е с 47% по-ниска в сравнение с нетната стойност на активите на компанията към 30 юни.

Black Sea Global е най-големият акционер на Deutsche Land, след като придоби дял от 29,9% по време на увеличението на капитала на компанията през юни.

Тя придоби още 3,6% тази сутрин, увеличавайки дела си до над 33%, което я принуди да отправи предложение за цялостно поглъщане.

Deutsche Land има портфолио от бизнес сгради в различни части в Германия на обща стойност над 593 млн. евро.

Според Forbes Патричу е най-богатият румънец и 397-мият по богатство човек в света със състояние от 1,8 млрд. долара. През последните месеци той е един от най-активните инвеститори в компании, листнати в Лондон, с дейност в Източна Европа.

По-рано тази година той купи компанията за имоти Fabian Romania, която притежава активи в Румъния на стойност 138 млн. евро. Наскоро румънските медии писаха, че той се е обърнал към инвестиционната компания Quintet Asset Management, ръководена от бившия шеф на румънския проект Baneasa Майкъл Лойд, за помощ в управлението на част от активите на Fabian.

Наред с това Патричу придоби 73,6% от Rutley European Property, която притежава редица офиси и други бизнес сгради в Германия, Полша, Унгария и Чехия. Rutley е основната паневропейска компания за имоти на Патричу. 

Патричу е собственик на 75% от Rompetrol Holding S.A., като през 2008 г. започна да придобива и различни бизнес медии в Румъния и региона. Преди няколко години той бе обвинен в пране на пари и борсови манипулации, но по-късно бе оправдан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още